Bodhicitta
A Tiszta Föld dharma Buddha eredeti tanítása 3. rész

SZUTRA:

MINDEZEN FELÜL Ó SHARIPUTRA, A LEGNAGYOBB BOLDOGSÁGNAK EZ A FÖLDJE HÉT KERÍTÉSSEL VAN KÖRÜLKERÍTVE, HÉTRÉTű HÁLÓVAL ÉS A FÁK HÉT SORÁVAL KÖRÜLKERÍTVE, MELYEK A NÉGY KINCSESHÁZBÓL VALÓK: MINDEZEKÉRT NEVEZIK LEGNAGYOBB BOLDOGSÁGNAK.....

Miután a Buddha elmagyarázta azt, hogy miért hívják ezt a Földet Legnagyobb Boldogságnak, Shakyamuni Buddha várta, hogy Shariputra kérdezzen a határtalan PRINCIPIUMOKRÓL, de Shariputra nem szólt semmit. Erre a Buddha így szólt:

- Shariputra, a Legnagyobb Boldogság Földje hét vízszintes korláttal és hetes beosztásúu függőleges oszlopokkal van körülvéve. A korlátok képviselik a FOGADALMAKAT. A hálók képviselik a KONCENTRÁCIÓT. A fák pedig a BÖLCSESSÉGET.

A Fogadalmak megtiltják a gonoszságot, és megvédenek a hibáktól. Aki fogadalmat tesz nem lesz képes zavaros gondolatokra. A fogadalom betartásával megtisztul a gondolat. A fogadalomra való emlékezés olyan, mint a korlát vagy kerítés.
A hálók  jelképezik a koncentrációt, mert valós koncentrációban a gondolatot semmi sem képes kimozdítani. (mint a hal a hálóban).
A fák jelképezik a bölcsességet. A bölcs egyenesen áll, mint a fa.
A hetes szám a "Hét Osztályra" való beosztás, mely a Megvilágosodás Harminc-hét Csoportja:

1)  A Négy fajta Engedelmesség
2)  A Négy Helyes Igyekezet
3)  A Négy Alapja a Természetfeletti Erőknek
4)  Az Öt Gyökér
5)  Az Öt Erő
6)  A Hét Ága a Megvilágosodásnak
7)  A Helyes Nemes Nyolcrétű Ösvény

Ez egyenlő  a Megvilágosodás Harminc-hét  Osztályával.
Körülkerítve: Ez azt jelenti, hogy megszámlálhatatlan Buddhák és Bodhisattvák vannak. Azonkívül az, hogy a körülöttük lévő dolgok a Négy Kincsestárból valók, arra utal, hogy az élőlények a Legnagyobb Boldogság Földjén rendelkeznek a legnagyobb érdemekkel. A Felmérhetetlen Kincs ami körül van véve, az Egyetlenre (Amitabha Buddhára) utal, aki mindenhol jelen van ezen a Tiszta földön.

A Négy Kincstár: Arany, Ezüst, Lápisz-lazuli, Kristály, a Négy Csodálatos Ékszer, a Megvilágosodás Örökkétartó Négy Fajtája, a Nirvana Négy Erényét jelképezi:
ÖRÖKLÉT,  ÁLDÁS,  VALÓDI- ÉN,  TISZTASÁG. (Négy Guna-paramita)

1)  ÖRÖKLÉT:  Amitabha Buddha élettartama végtelen. Nemcsak Amitabha Buddhának van végtelen élete, de mindenkinek aki a Legnagyobb Boldogság Földjén születik.

2)  ÁLDÁS:  Aki a Tiszta Földön születik, nem fog találkozni a szenvedéssel. A SZENVEDÉSNEK MÉG A GONDOLATA SEM LÉTEZIK.

3)  VALÓDI-ÉN:  Ezen a földön az ÉN rendelkezik a Nyolc Nagy Szabadsággal, Nyolc Működéssel, Nyolc féle Erővel és a Nyolc féle Csodálatos Működéssel. Ezeket nevezzük a "NYOLC NAGY SZABADSÁGA AZ ÉN-NEK":

1) Egy test képes megjelenni számtalan testben egy azon  időben.

2) Egy test,  melynek a mérete akkora mint egy porszem, képes teljesen betölteni a százezer-világmindenséget.

3) Egy a világmindenséget betöltő test, könnyedén lebeg, és képes elszállni a legmesszebbi világokba.

4) Az Egy test, képes megszámlálhatatlan fajta élőlényként megjelenni mindig ugyanazon a helyen.

5)  Az összes szerv felcserélhető. A szem képes beszélni, a fül képes látni, az orr képes enni. A hat érzékszerv felcserélhető. Minden egyes érzékszerv képes  mind a hat érzékszerv működését átvenni.

6) A Valódi ÉN, birtokában van minden Dharmának. Aki felismerte az Igazi Én-t úgyszintén. Mert az Igazi Én nem más mint a bennünk lévő  (klesáktól) megtisztult Buddha, aki szintén birtokában van minden Dharmának.

7) Az Igazi Én magyarázza a Tant határtalan kalpákon keresztül. Mert szabad és határtalan a beszéd készsége. Ezért képes mindenhol és minden dimenzióban tanítani a Dharmát. Ő maga szabad és aki hallgatja szintén szabadnak érzi magát.

8) Az  Igazi Én, betölti a világmindenséget.

Ez a Nyolc Szabadsága Az ÉN-nek.


4) TISZTASÁG: Az utolsó a Négy Erénye a Nirvananak a Tisztaság. Ez a Föld tiszta és ezért a neve LEGNAGYOBB BOLDOGSÁG.