Anraku
A kínai Tiszta Föld iskola mesterei

Kínában ez első Amidisták Chuen Kung-tse (3.szd.) és tanítványa, Wei Shih-tu, és Wei anyja (Lo-yangban) továbbá Sheng Hsien szerzetes (Közép-Kínában) voltak.
A keleti Chin dinasztia korában (317-420) egyre több szerzetes kezdett el érdeklődni a Tiszta Föld tanítása iránt. Közöttük volt Chih Tun, aki esszét írt a Tiszta Földről, és az ott való, tiszta lótuszban való születésről.

HUI YUAN (EON, 334-416)

Shansi-ban született, eredeti neve Chia. Huszonegy éves korában kezdte hallgatni Tao-an prédikációit, akinek rövidesen a tanítványa lett.
402-ben százhuszonhárom követőjével egy Amitabha szobor köré gyülekezve megfogadták, hogy a Sukhavatiban fognak újraszületni, és ebben segíteni fogják egymást. Ez volt a Fehér Lótusz Társaság. Hui Yuan gyakorlata Amitabha meditációs vizualizációján alapult, célja a Pratyutpanna Sutrában leírt samadhi-állapotok elérése volt.
Ezt a tanítást vitte tovább a Tien-tai szektát alapító Chih I (538-597) és Cheng-kuan (738-839) a Hua-yen (Avatamsaka) szekta mestere.

CHIA TZAI (KAZAI, 7.szd.)

Ching-tu lun c. munkája (Értekezés a Tiszta Földről) az első jelentős munka, amely a Tiszta Földön való születés legendás történeteit írja le. Ezek a történetek arról szólnak, hogy szerzetesek és világiak hogyan értek el születést a Tiszta Földön a Nien-fo recitálásával.

TZU MIN (JIMIN, 680-748)

704-ben tengeri úton eljutott Indiába, ahol 12 évet töltött. Itt ismerkedett meg az Amitabháról és Avalokiteshvaráról szóló tanításokkal, és elhatározta, hogy életét e tanításoknak szenteli. A Sutrák fordításában nem vett részt, prédikációival terjesztette a Tant. Csak néhány írást hagyott maga után. Egyik munkája, a Ching-tu tzu pei chi (A Tiszta Föld Könyörületességéről Írott Esszék), melyet a Ch'an szekta szerzetesei üldöztek, a példányokat és a nyomódúcokat a hatóság segítségével megsemmisítették. mindez azért történt, mert ebben a művében támadta a Ch'an nihilisztikus tanmagyarázatát és a szerzetesi előírások be nem tartását. Ő a megalapítója a Kínai Tiszta Föld Iskola "Tzu Min Szektá"-jának, mely a Tiszta Föld tanításait a Ch'an-nal és a szerzetesi előírások (Vinaya) gyakorlásával próbálta meg szinkretikusan egyesíteni.

FA CHAO (HOSSHO, 756-822)

Cheng Yuan tanítványa volt, az pedig Tzu Min közvetlen tanítványa. Amitabhától közvetlen kinyilatkoztatásokat kapott, és Amitabha nevében több csodát is tett. Ő vezette be a Nien-fo öt tónusban való intonációját a pentatonikus kínai skála szerint, amit magától Amitabhától tanult. (Wu-hui Nien-fo) Taításaira Shan Tao nagy befolyást gyakorolt. Tai Tsung császár a "Nemzet Tanítómestere" címmel ruházta fel.

( Az itt említett mesterek közül Hui Yuan és Tzu Min az alapítója két kínai Tiszta Föld szektának. A harmadik szektának az alapítója Tan Luan, aki az őt követő négy mesterrel együtt nem csak a harmadik szekta, hanem a japán Jodo Shu pátriárkája is. következő írásomban ezekkel szeretnék foglalkozni.)

Anraku