Viola Zoltán
CSALÁNTURMIX
Csalán

A csalán - latin nevén Urtica dioica - igazán közönséges növény, szinte mindenütt megterem, de különösen szereti a nitrogénben gazdag talajokat, azaz ahol állatokat tartanak, ahol trágyában gazdag a talaj, ott biztos dúsan terem, de gyakorlatilag bárhol beleakadhatunk, gyakrabban is mint szeretnénk! S ki hinné, de ebbl a növénybl számos nagyszer dolgot készíthetünk. A csalánsamponról biztos mindenki hallott, néhányan a csalánlevesrl is talán - ellenben igazi csemegét mutatok be most, a csalánturmixot!

Nem kell hozzá semmi különös, csak maga a csalán. Szedjünk jó maréknyi csalánlevelet! Bármiféle csalánlevél megteszi, de a legjobbak a fiatal zsenge levelek, s a hajtáscsúcsok. Nem mintha az idsebbek rosszak lennének, de ezek könnyen vagdalhatóak, ez pedig fontos, hogy a turmixgépünk el tudjon bánni vele! Ezen leveleket ugyanis le kell öblitenünk, betenni egy olyan turmixgépbe amiben alul forognak a kések, önteni rá kb fél liter vizet, s jól összeturmixolni! Ha kész van ízlés szerint cukorral vagy mézzel ízesítjük. S máris fogyaszthatjuk!

Na már most elképzelhet hogy valamiért nem akarjuk megenni a srjét, mert tényleg csak italra vágyunk. Semmi baj, megcukrozás eltt szrjük le! Ez nagyon könny lesz mert a srje felül fog úszkálni, tehát még szr sem okvetlenül kell hozzá, a nagyja munkához egy evkanál is elég. E sr vagdalékot különben pompásan fel lehet használni csalánleveshez... Na már most ha a leszrt léhez adunk egy kis cukrot vagy mézet s újra bekapcsoljuk a turmixgépet, akkor vastag, sr habot kapunk a tetején, s ez aztán igazán fenségesen finom! Pláne ha olyan vízzel csináljuk ezt amit eltte htben behtöttünk, akkor ez vetekszik a legkiválóbb fagylaltokkal vagy jégkrémekkel! És teljesen ingyen van, és ha elfogy a hab, elég bekapcsolni újra pár másodpercre a turmixgépet...

Persze, ha van kertünk, ott nemcsak csalán terem, hanem más is, pld a gyermekláncf, másik nevén pongyola pitypang, latin nevén "Taraxacum officinale WEBER".
Gyermekláncf Pongyola pitypang

 A csalánlevelek közé hasznos betenni ennek a virágaiból is egy b marékra valót, a továbbiakban a turmix elkészítése ugyanúgy megy mint ahogy leírtam. Ez a virág érdekes árnyalatot kölcsönöz az italunk ízének, bár amennyire megítélhetem, mintha a habzóképességet valamennyire visszafognák a benne lev anyagok, de nem veszélyes mértékben. Különösen ízletessé viszont legkiváltképp akkor lesz ez a hab, ha a csalánlevelek mellé teszünk néhány citromf-levelet is a turmixba! (Citromf = Melissa officinalis)

Citromf
Citromf

Kellemes szörtyölgetést!