Tartalomjegyzék A pozitív buddhizmus fóruma
Itt értekezhetsz a buddhizmusról mint pozitívumról. Honlap: http://buddhista.info
 
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

"A BUDDHISTA ELŐÍRÁSOK NÉLKÜL SARLATÁN."

 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Szabályok, előírások
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 15 Szomb., 7:07 pm    Hozzászólás témája: "A BUDDHISTA ELŐÍRÁSOK NÉLKÜL SARLATÁN." Hozzászólás az előzmény idézésével

"A BUDDHISTA ELŐÍRÁSOK NÉLKÜL SARLATÁN." - Talán ez volt az első, amit a Tiszteletreméltó HSUAN-tól, a Nemes HUA-tól, mint Vinaya-mesteremtől megtanultam. Hogy buddhistának mondhassuk magunkat, valamilyen előirás-gyüjtemény követőjének kell lennünk.
A szabályok betartása jogokkal és kötelességekkel ruházza fel a szabály - birtokosokat.
Vannak ugyan menedéket kapott (és nem vett!) buddhisták is, de ezek inkább szimpatizánsoknak tekintendők. Mivel menedéket kaptak a Buddhától, Dharmától és Sanghától, nem fognak többé a Bhavacakra három alsó szektorában születni. (Poklok, Kísértetek , és az Állatok világa). Ez azonban nem zárja ki, hogy újra ne szülessenek az Asura-démonok világában.
A Pancashila, az Ötös Előírás követői képezik az előírás - birtokosok első csoportját. Mivel ezek határozottan a "követés" és "kerülés" Dharmájához tartják magukat (követik a jót, és kerülik a rosszat), csak az emberek és istenek világában születnek ujra. (Természetesen, törekvésüknek, és igyekezetüknek megfelelő magasabb fokozatokat is elérhetnek.) Mint Upasakák (férfi) vagy Upasikák,(nők) a Bhikshukkal és Bhikshunikkal együtt tagjai a Négyrétű Gyülekezetnek. Az Upasakák és Upasikák taníthatják a Dharmát, de menedék-mesterek a Bhikshunikkal együtt nem lehetnek.
Menedéket EGYEDÜL a Bhikshu-sangha tagjaitól lehet kérni, és kapni, ugyanez vonatkozik a Pancasila szabályainak átadására.
(Ezért nevetséges azt látni, amikor a Pancashila betartására képtelen világiak osztogatnak "menedéket".)
A világi Bodhisattva közösség tagjai a szabályok követésében lényegében nem különböznek a szerzetesektől :az egyedüli kivétel, hogy a házasságban élő Bodhisattva nincs kötelezve a Brahmacarya betartására, csak ünnepekkor és bizonyos napokon .(Telehold, újhold.)
Bodhisattva-sanghatit (átalvetőt) viselhetnek. Tíz Bodhisattva-parajika vonatkozik rájuk, melyeknek neve : fejlevágó dharma.
Míg az upasakák ha megszegik előírásaikat, azt bűnbánattal helyrehozhatják, és státusukat ezálltal megőrízhetik, a Bodhisattva Szabályokkal felruházottak esetében a bűnbánat nem elég a státus megőrzésére, az a parajika elkövetésével erre az életre elveszett.
(Érdekes, hogy csak négy szerzetesi, ezzel szemben tíz Bodhisattva parajika van.) A Bodhisattva Szabályokkal felruházottak lehetnek Upadhyayak, vagyis személyes , és Szabály-átadó mesterek, továbbá Acaryák akik a Dharmát tanítják, továbbá mantra és Sutra-recitálásra tanítanak.
A Hiei-hegyen élő Tendai szerzetesek a Hinayana szerzetesi szabályokat elvetették, és csak az ötvennyolc előírásból álló Bodhisattva Szabályokat követték. Természetesen, a Brahmacarya betartása számukra kötelező volt.
Míg a szerzetesi fő principium a Brahmacarya, a Bodhisattva Szabály-birtokosok számára az Ahimsa a fő principium.
Az Ahimsa principiuma ellen való akár csak szóbeli nyilatkozás is parajika bűn.
Jelenleg számtalan olyan "tanító" szaladgál a világban, aki "menedéket",
Ötös Szabályt, "Bodhisattva Fogadalmat" osztogat, dacára annak, hogy az Ötös Szabályt sem képes betartani. Ez a Kaliyuga kísérő jelensége.
Ezért mindazok, akik a valódi, igazszívű Szabály-átadó mesterektől távol élnek, jobban teszik, ha a Szabályokat maguk veszik föl.
Úgy a Pancashila, mint a Bodhisattva Szabályok esetében lehetőség van erre. Meg kell fogadniuk a Buddha előtt a Szabályok követését, és várniuk kell a jelre, hogy a Buddha elfogadta őket. Ennek különböző jelei vannak: a Buddha álmukban megérinti fejüket, vagy szól hozzájuk, füstölő, vagy virág-illatot éreznek, stb.
A szabályok letételét így mindennap meg kell ismételni, mindaddig, míg a fenti jeleket nem tapasztalják.
Ezután Shakyamuni Buddhát kell menedék-, v. Szabály-átadó Mesterüknek tekinteniük.

NAMO AMITABHA !
Anraku
(a Nembutsu világi szerzetese)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 15 Szomb., 7:39 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Remek! Ez már nagyon kellett! Egyetlen baj vele hogy tele van olyan fogalmakkal, amiket egyáltalán nem mindenki ért meg a - mondjuk úgy - "kezdők" közül. Ezek megmagyarázása, definiálása megérné a fáradságot azt hiszem. Továbbá, talán jó volna egy minta-fogadalmat is közzétenni, mi a véleményed kedves Anraku?

Mindenesetre ezt azonnal felteszem a cikkek közé.
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 16 Vas., 1:21 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Zoli,

igyekeztem közérthető lenni, de ha valaki nem értene valamit, annak szives elnézését kérem, és amit kérdez, arra legjobb tudásom szerint fogok válaszolni.
Bodhicitta "Napi Tiszta Föld Gyakorlatok" c. írása fenn van a Honlapon, a "Mantrák" rovatban, ugyanúgy "A buddhista Hármas Menedék Formula" a Honlap Cikkek, tanulmányok rovatában.
A Pancashila fogadalomről is meg fog jelenni rövidesen egy írás.
A Bodhisattva Fogadalom letétele sokkal bonyolultabb kérdés, ehhez igyanis tanulmányozni kell a Brahmajala Sutrát, mert ez a Bodhisattva Vinaya. Ezt a Sutrát ugyan lefordítottam magyarra, és kommentárokkal is elláttam : amint legépelem az első részt, az mehet a honlapra : kb. négy-öt részletben fog megjelenni.

AMITABHA !
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 16 Vas., 7:37 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Köszönöm a választ!
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
músikaCsatlakozott: 2006.06.26. Hétfő 21:20
Hozzászólások: 86

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 21 Pént., 7:41 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Anraku,
Egyszer azt olvastam, hogy a házasság a buddhizmusban nem szentség. Így a házasságon kívüli szexuális élet sem számít helytelen cselekedetnek, feltéve természetesen ha az a párkapcsolaton belül marad. Ha pedig párkapcsolatról van szó, akkor az már az azonos neműek kapcsolatát is teljesen elfogadottnak tekinti. A Tiszta Földnek mi erről a kérdésről a tanítása?
Mit jelképez a telihold és az újhold, miért kell ilyenkor "cölibátust" tartani?

NAMO AMITABHA
Músika
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 21 Pént., 8:53 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Músika,

a buddhizmusbana házasság nem szentség ugyan, de egyedül különnemüek monogám párkapcsolatát fogadja el. A homoszexuális kapcsolatot természetellenes dolognak tekinti. Gyakorlóit az "öt nem emberi ember " közé sorolja, transvestitákkal és kétneműekkel együtt.
Ujholdkor és teleholdkor a Bodhisattva Előírások birtokosainak kötelező a coelibatus, mivel akkor egész nap spirituális dolgokkal kell foglalkozni.
A buddhista tanítások szerint a természetellenes homoszexuális kapcsolat a következő születésben kétneműséget, nembeni bizonytalanságot, nyomorékságot okoz. Az, hogy mindenféle kapcsolat megengedett, ha az "párkapcsolat", nem egyéb mint hazugság, és a Buddha tanítását tudatosan bemocskoló torzítás.

NAMO AMITABHA !
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 21 Pént., 10:54 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Félreértés ne essék, nem vagyok homokos... de azért sok dolgot olvastam erről. Semmiféleképp sem óhajtok olyan vélemény pártolójának gyanújába keveredni, mintha normálisnak tartanám a homoszexualitást - evidencialista szempontból teljesen nyilvánvaló viszont az is hogy ez nemcsak nem "normális", de nem is valami szándékos gonoszság, egyszerűen betegség. A "buzi" nem tehet arról, hogy ilyen késztetései vannak. El tudom képzelni hogy ugyanakkora vágyat érez egy szép, azonos nemű valaki iránt, mint mondjuk én egy szép leány iránt. Na most akkor az lenne a megoldás, hogy ha már nem vonzódik a különnemű iránt, akkor maradjon egész életében cölibátusban? Nem túl kemény rendelkezés ez? Úgy értem, semmi esetre sem vagyok híve annak hogy valamiképp is népszerűsítsük a homoszexualitást, ugyanis evidencialista etikám egyik parancsolata hogy ha nem tudjuk egy tett helyes-e, vizsgáljuk meg jó lenne-e ha MINDENKI így cselekedne - eszerint egyértelmű hogy a homoszexualitás nem jó, mert ha MINDENKI így cselekedne, kihalna az emberiség! Ez tehát nem helyeselhető, nem pártolható, pláne nem népszerűsíthető, - ellenben bizonyos mértékig amíg nem túl elterjedt tolerálható talán, mint afféle elmebaj vagy nyomorékság, amiről az illető nem tehet! S ahogy a nyomorékok is leginkább egymás közt érzik jól magukat, úgy a homoszexuálisok is, és igazság szerint nem sok vizet zavarnak a normálisok közt, nem?
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 22 Szomb., 1:07 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Zoli,

a buddhista előirások szerint szexuális kapcsolat egyedül a monogám, tartós párkapcsolatban élő férfi és nő között megengedett.

Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 22 Szomb., 7:05 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ezt értem kedves Anraku, és amint előző hozzászólásomból kiderül, én sem óhajtok a homoszexualitásnak reklámot csinálni, semmiképp sem tartom jobbnak mint a monogám, heteroszexuális kapcsolatot még vele egyenértékűnek sem - de konkrétan minek tartja ezt a buddhizmus: gonoszságnak, testi betegségnek, elmebajnak vagy minek?
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 22 Szomb., 5:13 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

kedves Zoli,

tekintettel arra, hogy minden a gondolatból származik, a buddhizmus szerint ez mentális defektus. A Dharma követésében első a természet szerinti követés, utánna jön, és arra épül az Előírások szerinti követés.
A heteroszexuális kapcsolatnak van önmagán túlmutató célja (a születés útjának szolgálatában), ugyanakkor a homoszexuális kapcsolat teljesen öncélú.

Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 22 Szomb., 6:05 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Akkor az lenne a kérdésem kedves Anraku, hogy buddhista felfogás szerint miként alakul ki egy ilyen mentális defektus?
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 22 Szomb., 8:11 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

A démoni (asura) karma felhalmozódása miatt.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
BodhicittaCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 18:52
Hozzászólások: 54

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 23 Vas., 12:33 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

A buddhista szabályok azok amik magmutatják, hogy mit kell betartanunk ahhoz, hogy a következő életünkben kedvezőbb körülmények között szülessünk újjá. Az Ötös szabály világosan megmondja, hogy mik azok a bűnök amiket kerülnünk kell. Az, hogy itt születtünk újra az előző karmánk következménye, azon már nem tudunk változtatni. Változtatni csak a mostani életben gyüjtött karmáinkal tudunk. Hogy jó vagy rossz karmát gyűjtünk azt ellenőrizni tudjuk a szabályok ismeretével. Tehát módunkban áll változtatni csak rajtunk múlik. A Buddha világosan, minden takargatás nélkül a szemünkbe mondja a hibáinkat, de azt is megmondja ,hogyan tudunk ezektől megszabadulni. Ha ezt mi támadásnek és nem segíteni akarásnak fogjuk fel, nem leszünk képesek a Tiszta Földre eljutni, és ami ennél sokkal rosszabb, emberi testhez sem jutunk. A szenvedéstől való megszabadulás első lépése a hibáink felismerése, bűneink teljes megbánása. Ha ezt nem realizáljuk, az idők végezetéig a Szamszarába maradunk.


Namo Amitabha

Bodhicitta

Minden Velem Kezdődik
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
músikaCsatlakozott: 2006.06.26. Hétfő 21:20
Hozzászólások: 86

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 24 Hétf., 10:54 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Anraku,
ezek szerint, ha valaki meleg és világi életet akar élni, akkor csak egy kevésbé buddhista irányzatot követhet, mivel a pancasila betartása komoly problémát jelent neki. Például azt az irányzatot (nem tudom melyik) akinek a könyvében azt olvastam hogy minden kapcsolat elfogadott. Lehetnek szimpatizánsok, vagy egyáltalán nem fogadjátok el őket ? Bár, ha valakinek azt mondják, hogy ő a "nem emberi nembe" tartozik, az nagyon dúrva sértés hiszen az emberi mivoltát kérdőjelezik meg. Ezek után kicsi a valószínűsége hogy szimpatizálna a Tiszta Föld tanításaival, hiszen jogosan érezheti úgy ,hogy nem veszik emberszámba. Ők ugyanolyan értékes emberek, mint bárki más, szerintem ők is megérdemlik a tiszteletet.
NAMO AMITABHA
Músika
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 24 Hétf., 6:59 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Músika,

itt valami nagy félreértés van, mert mi nem itélünk el senkit, de ugyanakkor senkinek a klesháit, defektusait sem tiszteljük, mert azokban semmi tiszteletreméltó nincs. Ugyanakkor tiszteljük a benne lévő Buddha-természetet. És hogy ha ezt tesszük, ugyan miért tisztelnénk az illető klesháit, ha azok pont ezt a Buddha természetet nem hagyják kibontakozni ?
Ha meg vagyunk kötözve, tiszteljük annyira a kötelékeket hogy azokat ne vágjuk el? Tévesszük össze a lényeget az azt befedő sárral és kosszal? A szabályok alkalmazkodjanak az emberhez?
Vagy úgy kell nekiálnunk a dolgoknak, hogy hajlamaink szerinti vallást keresünk magunknak ?
Ráadásul ezek nem a mi kijelentéseink. Nem mi hoztuk a Pancashilát, és nem mi írtuk a Sutrákat.
Alakítsuk a Dharmát kívánság szerint ? Bevezessük a Dharma-szabóságot? Nem ez a világ-e ahol meg kell szabadulni a klesháktól ?
Ha lezuhanunk az állati világba, ki lessz segítségünkre ?

Mindennek ellenére a Tiszta Föld buddhizmus a legelnézőbb a bűnös ember felé, és csak egyet kiván: ŐSZINTESÉGET.
Tehát azt kívánja tőlünk, hogy lássuk be, hogy bűnös emberek vagyunk. Ha ezt képesek vagyunk megtenni, és képesek leszünk tiszta szívvel, bűneink ismeretében őszintén tízszer kimondani az Ő nevét, akkor semmi kétségünk ne legyen az iránt, hogy a Tiszta Földön születünk.
A tisztelet a bennünk lévő Buddha-természetet illeti meg, és nem hibáinkat.
Van nekem egy barátom, aki - amint mondják - így született. De azt is tudja, hogy karmái miatt született így. És képes mindent megtenni, hogy ezektől a klesháktól megszabaduljon. És kevés embert ismerek, aki annyit tett volna a Dharmáért mint Ő.

AMITÁBHA !
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
músikaCsatlakozott: 2006.06.26. Hétfő 21:20
Hozzászólások: 86

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 28 Pént., 10:54 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Anraku,
ne haradudj tényleg félre értettem. Annak pedig igazán örülök, hogy a tanításokból a "mások " sincsenek kirekesztve, úgy mint ami a keresztény irányzatoknál még ma is jellemző (ha jól tudom akkor Amerikában vannak külön "meleg kereszény gyülekezetek", mert az átlag hívők nem tűrik meg őket maguk között - vagy a Spektrumon, vagy a National Geographic-on láttam pár éve).
NAMO AMITABHA
Músika
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 28 Pént., 5:08 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Músika,

dehogy is haragszom, hogy is gondolhatsz ilyet? Mindig a legnagyobb szeretettel gondolunk Rád.
A Tiszta Föld követéséből természetesen senki sincs kizárva, aki őszintén közeledik a Buddhához. De ha hibát követünk el, azt fel kell ismernünk : "ez hiba volt", és minél előbb meg kell bánnunk.
A tökéletes embernek két fajtája van, az első az, amely soha sem követ el bünt, a második pedig az, mely ha bűnt követett el, azonnal megbánja.
Mivel az első fajtából már senki sem él a földön,most már az is tökéletesnek számít aki képes bűnei azonnali megbánására.

Sajnos, a buddhizmusban ezek a "Gay sangha"-k, "Lesbian Sangha"-k nem azért jönnek létre, mert a "heterók" kizárnák őket. Pusztán csak azért jönnek létre, mert ők "élet-stílusukat" nem akarják feladni, sőt, arra akarnak "sanghát" építeni.
Azt hiszem, hogy már írtam, hogy a "Sangha" szó használata világiak részéről mennyire nevetséges, - hát még akkor, ha valaki egy mentális eltévelyedésre akar "Sanghát " építeni ?
Majd jön akkor az "alkoholista sangha", a "biszexuális sangha", stb.

Nem hinném, hogy valakit is kiutasítanának egy buddhista gyülekezetből
hajlamai miatt, ha ezt ott nem reklámozza. Annyi azonban elvárható mindenkitől, hogy a bűnt ne igyekezzen erényként feltüntetni. Sőt, maga is igyekezzen szabadulni tőle. Az ilyen személy tiszteletet érdemel.

NAMO AMITABHA!
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
músikaCsatlakozott: 2006.06.26. Hétfő 21:20
Hozzászólások: 86

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 28 Pént., 6:32 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Anraku,
azt még megérteném, hogy valaki nem tud lemondani valamilyen hibájáról hiszen emberek vagyunk akik ugye nem tökéletesek, de ha tudatában van annak, hogy ez hiba akkor ahelyett hogy megbánná még a szerzetesi közösséget jelölő Sangha szót is bepiszkítja vele ? A Sangha tagjának lenni az már valami, a szemben a sangha tagja sadhu, de nem tudok elképzelni "gay sadhu" -t.
_________________
NAMO AMITABHA
Músika
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 28 Pént., 11:41 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Nos mint előző beírásaimból kiderül, én meglehetősen elnézően viszonyulok a homoszexualitáshoz, sőt most megemlítem hogy a női efféle hajlammal, a leszbikussággal még elnézőbb vagyok mint a férfiúival. A bi-oldallal pláne.

DE!

1. Ismételten szeretném leszögezni hogy ezt én nemcsak nem tartom magasabbrendűnek mint a heteroszexualitást, de még azzal egyenértékűnek sem.

2. Azaz leegyszerűsítve én is hibának, tökéletlenségnek tartom.

3. Pontosabban fogalmazva betegségnek.

4. Amiből épp emiatt helyes volna ha az illető meg tudna szabadulni.

5. Eképp AZOKAT már NAGYONIS elítélem, akik erre még büszkék is. Hiszen ez épp olyan fura mintha valaki az aranyerére, rövidlátására vagy épp az erős testszagára lenne büszke.

6. Vagyis nem vagyok híve az ilyesmi reklámozásának.

7. Nem tudok egyetérteni azzal, ha valaki ezt csak egyfajta szexuális beállítódásnak akarja feltüntetni ami épp annyira lenne normális mint a szokásos. Aztán majd jön hogy a csecsemőkkel vagy a hullákkal folytatott szexet is csak egyfajta tolerálandó, "normális" szexuális beállítódásnak tekintsük?!

8. Tekintettel rá hogy ez betegség, szerintem az ilyen embereket éppúgy be kell fogadni a sanghába mint más beteg embereket, pld a vakokat vagy bénákat, de tudatában kell lenniük annak akkor hogy ők betegek. Nem helyeselendő, ha megkísérlik a normalitás mértékét az ő szintjükre leszállítani. Minthogy a sangha legalább igyekezetét tekintve valami tökéletességet testesít meg, afelé igyekszik ha másképp nem hát célkitűzéseiben, emiatt semmiképp sem tarthatom másnak mint nevetségesnek - úgy is csak nagy jóindulattal - az olyasmiket hogy "meleg" sangha stb.
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
BodhicittaCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 18:52
Hozzászólások: 54

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 30 Vas., 10:26 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

A Szabályokat a Buddha a spirituális előrehaladás érdekében tanította.
Minden egyes szabály kapcsolódik a másikhoz. Ha egy szabályt megszegünk, könnyen beleesünk abba a helyzetbe, hogy mellette másik akár több szabályt is megszegünk. PL. egy ember aki kábítószert szedett, ahhoz, hogy a függőségét kielégítse betört a szomszéd házába, hogy pénzt lopjon, közben a szomszéd felesége haza érkezett. Mikor meglátta az ösztönei annyira úrrá lettek rajta, hogy megerőszakolta az asszonyt. Mikor a férj hazaérkezett, a látottak annyira feldühítették, hogy megakarta ölni, de a kábítószer hatása alatt olyan erős volt, hogy ő ölte meg a férjet. Mikor a rendőrség elfogta mindent tagadott. Mikor kitisztult a drog hatása alól már semmire sem emlékezett.
Teljesen mindegy melyik szabályt szegjük meg, ha nem ismerjük be, hogy hibát követtünk el, elkerülhetetlenül a hibák sorozatát fogjuk elkövetni.

Namo Amitabha

Bodhicitta
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 30 Vas., 10:43 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ezzel majdnem teljesen egyetértek. Annyiban vitatkoznék csak, hogy talán mégsem mindegy, melyik szabályt szegjük meg (elsőként). Pld valaki inkább legyen iszákos, mint gyilkos. Mert bár tény hogy iszákos ember könnyebben válik gyilkossá, de ez csak lehetőség, míg ha gyilkol, definíciószerűen rögtön, máris gyilkos.
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 31 Hétf., 3:52 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Pusztán csak a rend kedvéért jegyzem meg, hogy a Sanghába sem vakokat, sem bénákat, sem más betegségben szenvedőket NEM FOGADNAK BE, ezt a Vinaya tiltja.A Sanghába csak testileg hibátlan embert szabad felvenni.
Ugyanakkor megjegyzésre méltó egy kivétel : HSUAN HUA, a 45. kínai Pátriárka minden, a fentebbi hibával bíró személyt is felvett a Sanghába.
E tekintetben egyedül állt a buddhizmus történetében.

AMITABHA!
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
músikaCsatlakozott: 2006.06.26. Hétfő 21:20
Hozzászólások: 86

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 31 Hétf., 8:59 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Anraku,
ha jól emlékszem akkor bizonyos bűnök elkövetése is maga után vonja a Sanghába fel nem vételt illetve később a kizárást. Melyek ezek ? És ha jól tudom a női szerzeteseket sem tekintik a szangha teljesjogú tagjának, kivéve talán nálatok.
NAMO AMITABHA
Músika
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 31 Hétf., 9:10 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Buddha úgy tudom egyenjogúnak tekintette a nőket a férfiakkal, bár a nőként születést egyfajta szerencsétlenségnek tartotta! (ezzel sosem tudtam egyetérteni).

S akkor most testi hibás illetve vak ember lehet a sangha tagja vagy sem? És ha nem, miért nem, mivel indokolja ezt a Vinaya?

Most akkor pld én ha akarnám se lehetnék a Sangha tagja, mert testi hibás vagyok, hiszen a hüvelykujjam kissé megnyomorodott?

És mi a "Testi hibásság" objektív mértéke? Mert szerintem nincs senki aki teljesen egészséges. A rövidlátás pld elég ok már, vagy csak ha muszáj szemüveget viselnie? És mi van az aranyérrel, lúdtalppal, körömgombával, szemölcsökkel, vizelési nehézségekkel, meg az olyasmikkel hogy epekő, stb?

Ha valaki a fél veséjét átadta az ikertestvérének, ő már azontúl testi hibás?

És ha valaki 50 éven át a Sangha oszlopos tagja volt, de vénségére béna lett, vagy levágta a villamos a lábát - akkor azonnal kizárják emiatt a Sanghából?! Nekem ez rém igazságtalannak tűnne...

stb. A lehetséges kérdések sora végtelen.

Szerintem Hsuan Hua nagyon bölcsen cselekedett.
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
BodhicittaCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 18:52
Hozzászólások: 54

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 31 Hétf., 5:17 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Zoli

Hogy melyik gyilkos rosszabb? Erre csak az áldozat tudna kielégítő választ adni.

Namo Amitabha

Bodhicitta
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 31 Hétf., 5:53 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Bodhicitta, félreértettél! Ha gyilkosok, akkor egyformán rosszak. (Mondjuk aki kínhalállal öli meg az áldozatát, rosszabb). Én arról beszéltem aki csak részeges, meg aki MÁR gyilkos! Aki MÁR gyilkos, rosszabb mint a részeges, mert utóbbinál még csak a lehetősége van meg a későbbi gyilkolásnak.
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
músikaCsatlakozott: 2006.06.26. Hétfő 21:20
Hozzászólások: 86

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 31 Hétf., 7:33 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Zoli,
én nem olvastam a Vinayát csak Kőrösi Csoma Sándor kivonatát a Vinayáról ebben annyi van hogy számos betegségben szenvedő vagy ezekre hajlamos ember nem léphet be a rendbe, rabszolga (elméletileg ma már nincsenek), adós szintén nem léphet be és a belépéshez a szülők engedélyét is ki kell kérni. A miértre valószínűleg feleletek lennének azok a történetek amik leírják mi történt akkor amikor ilyen embereket vettek be a rendbe, de én fordítással még nem találkoztam.
NAMO AMITABHA
Músika
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 31 Hétf., 8:16 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Zoli,

először is, a Sangha csak annyiban tekinthető jótékonysági intézménynek, mint amennyiben egy hadsereg annak tekinthető. A félreértések onnan eredeztethetők, hogy nyugaton a Sangha szót kiterjesztették olyan dolgokra is (hívő gyülekezet) melyhez eredetileg semmi köze.
Látható testi hibával, mely valakit akadályozna a szerzetesi életben, senkit sem vehetnek fel. De még egy, akár több újj hiánya sem akadály.
Azután ne keverjük össze a felvétel akadályát a később bekövetkező dolgokkal, mivel emiatt senkit sem zárnak ki, de erre hivatkozva kérhet felmentést.
Ahogy Músika írta, adósokat, rabszolgákat, kiskorúakat szintén nem vettek fel, továbbá a "nem emberi embereket" sem. A jelöltnek minden esetben válaszolnia kellett arra a kérdésre, vajon, ember-e?
A Bodhisattva Sanghába viszont mindenkit fel kell(ett) venni, beleértve a kisérteteket, yakshákat, gandharvákat és még az állatokat is, már amennyiben felvételüket képesek kérni.
Mindezt azért, mivel minden élőlénynek van Buddha-természete : a bhikshu-sangha viszont emberek számára vannak fenntartva, akik annak az életmódnak minden nehézségét vállalni tudják, tekintettel arra, hogy a szerzetesi előírások sokszor súlyos megpróbáltatásokkal járnak.

NAMO AMITABHA
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
músikaCsatlakozott: 2006.06.26. Hétfő 21:20
Hozzászólások: 86

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 31 Hétf., 8:39 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Anraku,
mi az a Bodhisattva Sangha ?
NAMO AMITABHA
Músika
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 31 Hétf., 11:17 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Músika,

úgy a Hinayana, mint a Mahayan Sangha a régi, a Buddha korában kialakult Vinayára épül.
Ettől függetlenül létezik egy külön előírás-gyüjtemény a Mahayana Sangha számára (Brahmajala Sutra), ezek a Bodhisattva előírások. Mindazok, akik a Bodhisattva előírásokat követik, azok tagjai a Bodhisattva Sanghának.
A Bodhisattva Sanghának természetesen "világi" tagjai is lehetnek, de ezek nem tagjai a Bhikshu Sanghának.
Ennek megfelelően a

Hinayana szerzetesek tagjai a Bhikshu Sanghának
Mahayana szerzetesek tagjai a Bhikshu Sanghának és a Bodhisattva Sanghának
Mahayanát követő "világiak" tagjai lehetnek a Bodhisattva Sanghának.
Ezek un. "világi" szerzetesek.

NAMO AMITABHA
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
BodhicittaCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 18:52
Hozzászólások: 54

HozzászólásElküldve: 2006 Aug. 01 Kedd., 1:56 am    Hozzászólás témája: Egy nap a Tathagatha Kolostorban Hozzászólás az előzmény idézésével

Reggel 3.30, az ügyeletes szerzetes a szerzetesek ébresztésére indul. Minden cella előtt megáll. 3-szor ráüt a fahalra. Ha nem kap választ, ismét 3-szor ráüt a fahalra. Ha háromszori ismétlés után sem kap jelzést, benyit a cellába, mert akkor biztos valami nincs rendben. Minden ajtó előtt ezt teszi, míg mindenkit fel nem ébresztett. 4 órakor megütik a nagy gongot, ekkor már mindenkinek a Buddhacsarnokban kell lennie. Ez alól csak a betegek vannak felmentve. Reggel 8 óráig Szutra és Mantra recitálás. 8-10 mindenki dolgozik. Van, aki aznap a Buddha Hallba van beosztva, van aki a konyhára, van aki tanít, utcát söpör, tetőt fed stb. Minden nap változik, mert mindenki mindent csinál. Nincs kivétel. Ez iskolaidőben annyit változik, hogy aki tanít azt a hétvégén osztják be más munkákra.
10-11-ig Étel felajánlás. 11-12 étkezés. 12- 1-ig tisztálkodás, személyes szükségletek ( mosás, varrás, esetleg tanulás) 1-4-ig ismét munka. 4-6ig Szutra és Dharanik memorizálása. 6-6:30-ig felkészülés a 6:30-8-ig tartó esti szertartásra. 8-10-ig Szutra előadás, Szutra magyarázás. 10-10:30ig A nap zárószertartása: A Hosszú Élet Dharanija (A betegekért) A fogadalmak megújítása,( a Tiszta Földön való ujraszületés, szerzetesi fogadalom, stb.) Amitabha recitálása. 11-kor villanyoltás.
Ez egy így nagyon egyszerünek tűnik, de a Buddhista szertartások tele vannak leborulásokkal, térdeléssel, körbejárással. Egy egyszerű, nem ünnep napi szertartáson is minimum 108 leborulást végeznek.

A szerzetesek nem kérhetnek semmit, se a maguk, sem pedig a kolostor számára. Az adományok számára feliratos dobozok vannak. Mindenki, aki adományt ad saját maga dönti el, hogy mire adja. Villanyra, könyv nyomtatásra, élelmiszerre, iskolára, betegekre stb.. Egyetlen egy doboz van amite az van írva, hogy mindig az aktuális szükségletekre. (pl, a szerzetesnők számára). Az adomány nem kötelező az odalátogató számára. Mindenki annyit ad amennyit tud. Nincs egyházi adó.
A Buddha idelyében a szerzetesek a szabadban éltek. Általában fák alatt. Az élelmüket úgy koldulták össze. Ha valaki megbetegedett, a társai kötelesek voltak ápolni, ételt koldulni a számára. Ez az életmód még egy egészséges ember számára sem könnyű, hátmég egy beteg számára.

Namo Amitabha

Bodhicitta
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Aug. 01 Kedd., 3:29 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Músika,

a Sanghába nem lehet felvenni apa-, és anyagyilkosokat, egy Arhat gyilkosát, vagy a Buddha megsebzőjét.
A Sanghaból ki kell zárni a Négy Parajika Bűn elkövetőit. (A coelibátus megszegőit, a nagyobb lopást elkövetőket, a gyilkosságban bűnöst, és azokat, akik azzal dicsekednek, hogy elértek valamilyen természetfeletti képességet.)
A bhikshu sangha ellenőrzést gyakorol a bhikshunik felett.A bhikshuniknak nyolc alávetettségi előírást kell betartaniuk a bhikshu sangha felé. A bhikshuni apátnőt megelőzi a kisfiú shramanera, aki elég idős ahoz, hogy a madarakat elhessegesse. ("Madár hessegtető Dharma").
A Jodo Shu Iskola nem tesz különbséget férfiak és nők között, de ez a szerzetesség nem kolostori, hanem un. "Világi".
A Buddha a fenti szigorú rendelkezések dacára megjövendölte, hogy a Kaliyugában a nők sokkal nagyobb érdemeket fognak felhalmozni, mint a férfiak. (Igaz, azt is hozzá tette, hogy azonban azokat el fogják játszani a szájukkal.) Szóval, nem mondhatnánk hogy a Buddha kifejezetten feminista lett volna.
Érdekes módon, a bhikshunik egyáltalán nem lázadoznak az alávetettségi előirásokkal kapcsolatban. Mikor belépnek a sanghába, tudomásul veszik, hogy ezek szerint kell élniük.

NAMO AMITABHA
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Aug. 01 Kedd., 4:34 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Idézet:
Érdekes módon, a bhikshunik egyáltalán nem lázadoznak az alávetettségi előirásokkal kapcsolatban.


Elhiszem. Miért is ne hinném, a bhiksuniknak nagyjából az apácák felelnek meg a keresztény kultúrkörben, aztán azok sem jellemző hogy lázadoznának, nem is tudom volt-e egyáltalán példa olyasmire... Épp csak egyre kevesebb az apácák száma a hagyományosan kereszténynek tekintett oszágokban!

Aki ugyanis efféle társaságba/körbe belép, az vállalja az alávetettséget, s ha mégsem tetszik neki, nem lázadozni kezd, nem reformokat sürget, annak úgysem sok esélyét látja a sikerre, hanem egyszerűen kilép. Többnyire nem tiltják meg a kilépést ugyebár...

A végredmény mégis az, hogy mert előre lehet látni a megalázó jogfosztottságot, mind kevesebb nő kívánkozik ilyen helyekre.

Buddhista részről ez még nem feltűnő, mert buddhisták kevesen vannak azért a keresztényekhez képest mifelénk, pláne bhiksunik. De ha ehhez a madárhessegető-dharmához ragaszkodni fognak a bhiksuni gyülekezetekben akkor nem sok sikert jósolok az lterjedésüket illetően az európai kultúrkörben. Legfeljebb az elején lesznek terjedőben a divat miatt mert minden vonzó ami új, aztán az apácák sorsa vár rájuk: a gyülekezetek lassú elsorvadása.

Nem tudom elhinni pld, hogy Bodhicitta komolyan gondolná, hogy ő kevesebbet érő mint egy taknyos kis hat éves fiúcska (az már tud madarat hessegetni), még ha a kisfiú buddhista szerzetesnek készül is!

Oké, én feminista vagyok, de ez már olyan túlzás aminek belátásához semmiféle feminizmusra sincs szükség.

Remélem ez csak a negatív buddhistákra jellemző.
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
BodhicittaCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 18:52
Hozzászólások: 54

HozzászólásElküldve: 2006 Aug. 02 Szer., 12:39 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Zoli

A Buddhizmusban egyre több lesz a női szerzetes. Ugylátszik nem zavarja őket a megalázás, sőt örülnek neki, mert így kevesebb feladatuk van, és több idejük jut gyakorlásra. Az, hogy a 6 éves kisfiú megelőzi őket, teljesen természetesnek veszik, mivel a kolostorokban élő gyermekek a saját nemükkel egyező szerzetesekkel mennek.
A kolostorokban a szertartás teljesen más mint a keresztény templomokban. A Buddha csarnokban a Buddha jobboldalán a férfiak, baloldalán pedig a nök foglalnak helyet. Nincs pap aki az oltár előtt vagy a szószékben áll. Mindenki szemben helyezkedik el az oltárral. Van két előénekes a férfioldalon is és a női oldalon is. Ezek minden nap cserélődnek. Nincsen példabeszéd, nincs prédikáció. Minden egyes résztvevő Szutrát és Dharanit recitál. Az Amitabha recitálása körbejárással történik. Ekkor a vegyes kolostorokban a férfiak mennek elől, a férfi kolostorokban ugyszintén, de a női kolostorokban a nők megelőzik a férfiakat.
Én a magam részéről nem vagyok feminista. De soha nem éreztem magam megalázottnak, vagy alsóbb rendünek. A 6éves kisfiú pedig bizony mindenben megelőz engem, mert én szeretem a gyermekeket magam előtt látni. Ma nyugaton egyre kevesebb lesz a feministák száma.

Namo Amitabha

Bodhicitta
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Aug. 02 Szer., 6:51 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Idézet:
A 6éves kisfiú pedig bizony mindenben megelőz engem


Miért? Csak azért mert fiú? És jól meggoldoltad-e kedves Bodhicitta azt a szót, hogy MINDENBEN?!

Még a dharma értelmezésében is?!

A kolostor anyagi javai felett való rendelkezésben is?!

Még abban is hogy parancsolhat embereknek - felnőtt nőknek?!

Durva dolog lenne. Ezt egyszerűen el sem hiszem. Valami képtelen túlzásba estél attól tartok, vagy valami alapvető félreértés van köztünk és nem ugyanarra gondolunk. Ez nem kizárt, mert már megfigyeltem hogy nem pontosan ugyanazt értjük mindig egyes szavak alatt én és a vallásosok, konkrétan ti sem. Pld nem mindig ugyanazt értjük a "tudomány" és a "bizonyíték" szó alatt. Ez számos félreértés forrása. Lehet hogy itt is erről van szó. Ha azonban nem, akkor becsületesen csak annyit mondhatok hogy döbbenetem nem ismer határt!
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
músikaCsatlakozott: 2006.06.26. Hétfő 21:20
Hozzászólások: 86

HozzászólásElküldve: 2006 Aug. 02 Szer., 11:34 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Zoli,
szerintem nagyon félreértetted a dolgokat. Azzal hogy egy gyereknek megengedjük hogy bizonyos esetekben megelőzőn a sorban nem azt fejezzük ki hogy mi kevésbé értékesek lennénk. Egy gyereket általában igyekszünk megóvni a kellemetlen élettapasztalatoktól, ráér azt megtapasztalni később is. Ha tönkrement a termés és csak egy darab barack van a fán, akkor azt azért adom a gyereknek mert szeretem és örömet akarok neki szerezni, és mert számára az sokkal értékesebb mint nekem és nem azért mert ez jár neki. A lényeg hogy képes vagyok lemondani dolgokról hogy neki örömet szerezzek. Szerintem Bodhicitta is ilyen értelembe gondolta, hogy szereti maga elött látni a gyerekeket és az már teljesen mindegy hogy fiú vagy lány. Egy hatéves gyereket pedig inkább a játék köti le mint a dharma értelmezése, egy gyerek az a kolostorban is gyerek nem pedig kicsi felnőtt. Mág a dalai lámának sem volt szabad minden gyerek korában. "Versenyt rendeztem felnőtt barátaim között, ki tudja a legszebb modelleket készíteni. Mindenki ugyanannyi tésztát kapott, amiből, mondjuk fél óra alatt egy egész hadsereget kellett kiállítania. A végén én bíráltam el az eredményt. Nem fenyegetett az a veszély, hogy elvesztem a játékot, hiszen elég ügyes voltam. Némelyeket olykor kritizáltam, mert csúf modelleket formáztak. Saját figuráimat gyakran elcseréltem kétszerannyi tésztára az elenfeleimmel, így azután enyém lett a legerősebb hadsereg, és még a csereberével is jól jártam. Ezután kitört a háborúskodás, s mivel eddig minden úgy történt ahogy én akartam, általában ilyenkor én maradtam alul, mivel a takarítószemélyzet nem kegyelmezett. Gyakran próbáltam kihasználni, hogy végül is én vagyok a dalai láma, de hiába. Erőszakosan játszottam, türelmemet vesztve gyakran az öklömet is használtam, de a többiek nem engedtek, olykor meg is ríkattak." (Számüzetésben - szabadon a tibeti dalai láma önéletírása)
NAMO AMITABHA
Músika
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Aug. 02 Szer., 2:01 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Músika, a te értelmezéseddel természetesen egyetértek, de Bodhicitta a "minden" kifejezést használta! Továbbá, nekem nagyon úgy tűnik, hogy a madárhessegető dharma a TEKINTÉLYRE vonatkozik, azaz nem a gyerekeknek nyújtandó anyagi juttatásokra, hanem arra, hogy az a kis tökmag tekintélyesebb mint az apátnő!

Azaz: többet érő.
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
BodhicittaCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 18:52
Hozzászólások: 54

HozzászólásElküldve: 2006 Aug. 02 Szer., 4:00 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Zoli

A kolostorokban senki sem parancsol senkinek. Mindenki a szabályoknak megfelelően él. Bizonyos szabályok a gyermekekre is vonatkoznak. Ezek a szabályok előírják a mások tiszteletét. Az első és legfontosabb előírás az idősebbek, a szülők és egymás tisztelete. Ezenkívül : Tilos a verekedés, egymás csúfolása, tiszteletlen szavak használata (káromkodás, obszcén kifejezések). Ezek a gyermekek nem ismerik és nem igénylik az un. "kényeztetést".
Kedves Zoli, erről a témáról nagyon sokat és hosszan lehetne vitatkozni. Bármennyire is próbálnám megvilágítani a dolgok lényegét, számodra soha nem lenne elég világos és érthető, mert két különböző világban élünk. Egy világot pedig elképzelni nem lehet. Ahhoz, hogy világos képet kapjunk róla, meg kell tapasztalni. Olyan ez mint egy nyelvet megtanulni kiejtés nélül. Látjuk a szavakat, eltudjuk olvasni a saját elképzelésünk szerint, de mikor belekerülünk abba a nyelvi környezetbe , akkor látjuk, hogy eddig szinte semmit nem tudtunk.
Kedves Zoli. Én tudom, hogy te mire gondolsz, mert én ebben a világban is élek. Tehát ismerem azokat a gyermekeket akikről Te beszélsz. Ezek a gyermekek soha nem tanultak tiszteletet, sem maguk sem pedig mások iránt. Nem tanultak önfegyelmet, Ezek a gyermekek teljes szülőhiányban szenvedtek, mert a szülők a karrier versenyükben a szeretetüket különféle ajándékokkal próbálták helyettesíteni. Éppen ezért ezek a gyermekek nem ismerik a szeretet értékét. Értéknek csak az éppen akkor divatos dolgokat tekintik. A szülőn keresztül minden felnőttet , gépnek, automatának tekintenek, ahol csak meg kell nyomni egy gombot és máris kiesik amit éppen szeretnének. Ezekben a gyermekekben nem tud kialakulni egy egészséges értékrendszer. A tapasztalataik más irányba vitték őket. Mindent csak anyagban képesek lemérni. Szellemi, spirituális értékeket nem ismernek. És ez pedig már több generáció óta így megy. Músika nagyon jól megértette amit próbáltam érzékeltetni. Amiről Anraku írt, csupán annyit jelent, hogy a vegyes kolostorokban a kisfiúk a szerzetesekkel együtt a nöi szerzetesek előtt mennek.

Namo Amitabha

Bodhicitta
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Aug. 02 Szer., 7:34 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Hát ha csak arról van szó, hogy valami felvonulásszerűségen a nők előtt mennek a kisfiúk, akkor semmi baj! Megkönnyebbültem.

Különben olyan rém nagy különbség nincs ám a nézeteinkben, mert amit a mai gyerekekről mondtál kedves Bodhicitta, az sajnos szó szerint igaz szerintem is, és ez nagyon szomorú!
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
músikaCsatlakozott: 2006.06.26. Hétfő 21:20
Hozzászólások: 86

HozzászólásElküldve: 2006 Aug. 06 Vas., 12:10 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Anraku,
mi a tíz Bodhisattva parajika ?
NAMO AMITABHA
Músika
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Aug. 06 Vas., 4:55 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Músika,

a 10 Bodhisattva Parajika a következő:

1.Az ölés tilalma.
2.A lopás tilalma.
3.A szexuális kapcsolat tilalma a Bhikshuk,
Bhikshunik számára; a promiszkuitás tilalma
világi szerzetesek számára.
4.A hamis beszéd tilalma.
5.Részegítő italokkal, kábítószerekkel
való kereskedés tilalma.
6. A Négyrétű Gyülekezet tagjai által elkövetett
bűnökről való beszélés tilalma.
7.A magunk dicséretének, és a mások rágalmazásának
tilalma.
8.A zsugoriság és inzultus tilalma azok iránt, akik kérnek.
9.A gyűlölködés, és a bocsánatkérés visszautasításának tilalma.
10.A Hármas Drágaság (Triratna) rágalmazásának tilalma.

A fentiek a 10 Parajika, de ezek még magyarázatra szorulnak.
Részletes magyarázatuk a Brahmajala Sutrában található, amit lefordítottam, és a közeljövőben közzéteszek a honlapon.

NAMO AMITABHA
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Szabályok, előírások Időzóna: (GMT +2 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Magyar fordítás © Andai Szilárd - Frissítette: Magyar phpBB közösség
MyStat - Az ingyenes webstatisztika