Tartalomjegyzék A pozitív buddhizmus fóruma
Itt értekezhetsz a buddhizmusról mint pozitívumról. Honlap: http://buddhista.info
 
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Guhyasamaya

 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> A negatív buddhizmus kritikája
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 11 Kedd., 4:50 pm    Hozzászólás témája: Guhyasamaya Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Zoli,

a Guhyasamaya Tantra (tehát Tantra, és nem Sutra, szerencsére!) idézett részének törlése számomra problematikus lenne, mert akkor az egyensúly kedvéért Tilopa barátunk bejegyzéseit is törölni kéne, vagyis effektive hozzá járulnánk képtelen állításai igazolásához. Ez pedig , remélhetőleg nincs szándékunkban.
A Tantrák - különösen a Guhyasamaya, Kalacakra és Hevajra Tantrék -
hemzsegnek a szadomazochista leírásoktól, mert az ő elferdült (viparyaya) felfogásuk szerint a Bodhi egyenlő a beszennyezettséggel.
Had maradjon fenn ezért az idézet elrettentő példaként, annál is inkább, mivel Tilopa barátunk írásait is le kéne akkor venni, mivel azok voltak a kiváltói, nem pedig a Te kérésed, hogy idézzem őket.
Azért idéztem, mivel bíztam elrettentő hatásukban.
Hozzá kell még tennem, hogy az igazán ártalmas nézeteket nem tiltottuk ki, úgy mint a Samsara és Nirvana azonosségának tanítását, a jó és rossz azonosságának tanítását - márpedig ezek az édes szülőanyjuk ezeknek a mocskos képzeteknek.
Vagy ezt kéne tennünk ?
Ez a kérdés mindenkihez szól.

NAMO AMITABHA !
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 11 Kedd., 6:37 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Engem sikerült tökéletesen elrettentened ettől, Anraku, az biztos is! Abban viszont nem értek veled egyet, hogy ez kevésbé lenne ártalmas mint a samsara és nirvana azonosságának hirdetése, ugyanis az már ne haragudj de a legtöbb ember számára meglehetősen elvont filozófiai kérdésnek tűnik, továbbá ezen elvontsága ellenére is, azt hiszem, némi józan logikával, hétköznapi parasztésszel belátható tévtan-jellege. Mint az az én esetemben is látható, nem is kell ehhez buddhistának lenni. Azaz ezt a témát nem helyeselném ha kitiltanád a fórumról, mert konkrétan meg kell tudnunk mutatni, mi az a tan amivel szembehelyezkedünk (még én is, mert annak ellenére hogy nem igazán vagyok Tiszta Föld követőnek nevezhető, de a másik irányzatot határozottan elítélem). Egyáltalán, nem kell félni a vitától annak, aki biztos az igazában. Hanem azt, hogy a Buddhával (bármelyikkel) kapcsolatban efféle horrorisztikus dolgokat irogassunk, s efféle dolgokról vitázzunk szakadatlanul, ezt irtómód veszélyesnek tartom, tudniillik pszichológiailag, mert ez egyfajta negatív mantra jelleggel bírhat, mert amint Amitabha buddha recitálása szerinted Anraku egyfajta magot ültet el bennünk, természetesen pozitív magot, addig ha valaki ezeket a csúnya dolgokat olvassa a Buddhával kapcsolatban, ilyesmire gondol vele kapcsolatban, még ha nem ért is egyet vele, ez könnyen egyfajta negatív maggá válhat benne, ami legalábbis megnehezíti neki a jóra gondolást, a szamádhit. Szerintem épp ez is volt a célja azoknak akik ezeket a förmedvényeket írták, mindenesetre nagyon aljas módszer! Úgy vélem az a lehető legminimálisabb óvintézkedés, hogyha netán az a bizonyos beírásod nem is töröltetik ki, de megfogadjuk, hogy ehhez hasonló dolgokat a jövőben semmi körülmények közt nem írunk le, és méginkább nem engedjük másoknak sem!

És igenis én érzem ebben vétkesnek magamat, mert én hoztam először szóba. Na ez van, oké, de legalább vonjuk le a tanulságokat!
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
músikaCsatlakozott: 2006.06.26. Hétfő 21:20
Hozzászólások: 86

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 14 Pént., 1:23 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Anraku,
én úgy vélem hogy a hibás nézeteket nem kitiltani kell, hanem a hibáikra rámutatni. Ez egyrészt a saját meggyőződésünket is megerősíti másrészt a hibás nézeteket vallók is esélyt kapnak arra, hogy saját tévedésüket belássák. Persze az lenne igazi, hogy ha valaki a madhyamaka követője akkor válaszoljon a negatív buddhiszmus kritikája között feltett kérdéseidre.
NAMO AMITABHA
Músika
_________________
NAMO AMITABHA
Músika
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 14 Pént., 4:53 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Músika,

a "kérdések Anrakuhoz c.rovatban, Egyoldalu tolerancia ? cimmel leírtam, mit gondolok erről a kérdésről. Itt nem tudatlan, vagy tájékozatlan emberekről van szó, hanem céltudatos provokációról, én azt is tudom kik részéről. Bejött egy, jött a második, és ha ezt meg nem állítjuk, épp most jelentkezne az ötödik.
Mikor én azokon a websiteokon írtam, tízen estek egy írásomnak. Megengedjem ezt nekik a mi websiteunkon?
Ahogy ők nem győznek meg minket, mi sem őket.
Toleráljuk a tantrizmust ? Jó és rossz nemlétének a tanát? A Buddha tanitásának a fejére állítását, és kiforgatását ? Az ölés tantrista dicsdőítését?
Hiszen már a nevek, melyeken bejelentkeztek, maguk is provokativ nevek, de inkább el sem mondom ezeket a dolgokat...
Nem azért hoztuk létre ezt a honlapot, és Fórumot, hogy azon ezek a liberálbuddhisták leckéztessenek minket.
Mi nem vagyunk kötelesek mindenkit tolerálni, aki "buddhista" cimkét tesz magára.
Tucatszámra vannak vajrayana websiteok, vajon miért nem mennek oda?
Azt kérdezem, egy Tilopa, v. Kanhapa miért nem megy a tantristákhoz ?
Mit akarhatnak ezek Tiszta Föld buddhisták között ?
Gondolom, nem kell megadnom erre a választ, mindenki rájöhet magától.

NAMO AMITABHA !
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
Tilopa
Vendég

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 14 Pént., 8:01 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ezt is köszönöm. Már mindent értek.

Béke veled.
Vissza az elejére
 
kanhapa
Vendég

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 14 Pént., 11:12 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Anraku,

Ha elolvastad volna mit írtam egy másik threaden, akkor most nem tartanánk itt, hogy az idődet vesztegeted alaptalan gyanúsítgatásokkal. Nem vagyok céltudatos provokátor, és nincs websiteom/nem veszek részt semmilyen websiteon ahol Téged valaha visszautasítottak volna. Egy blogom van angol nyelven, ahol buddhizmusról egyelőre még szó sem esett, ha kívánod személyes üzenetben elküldöm a címét.

Nem a Vajrayana apológiáját szeretném bemutatni, ezt is elmondtam már. A név amellyel bejelentkeztem kanhapa (és nem khanapa), ha azonosítasz valakivel egyéb siteról, kérlek mondd el ki az, hogy tisztázzuk a félreértést. Nem tudom kicsoda Tilopa, merő véletlen hogy két mahasiddha nevét használjuk becenévként. Az enyémet sok ideje használom és azért ugyanazt, mert sok helyre jelentkezek be (email, számítógépek, stb.) és összezavarna hogyha minden helyre más-más nevet használnék, amikor be kell jelentkezni.

Nem vagyok "liberálbuddhista", de még csak buddhista sem. Nem ismerek magyar vajrayana websiteokat, de gondolom nem itt a helye hogy megkérdezzem hol vannak ezek. Az egyetlen magyar fórum ahol részt veszek ugyanezen a néven az a www.terjek.hu vendégkönyve, ahova violazoli kitett egy üzenetet a tibeti-magyar nyelvrokonságggal és így találtam meg a Ti oldalatokat.

Bármilyen egyéb részletre vagy kíváncsi, nincs rejtegetni valóm, állok rendelkezésedre emailben, messengeren, ahol gondolod és ahogy időd megengedi.
Vissza az elejére
 
BodhicittaCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 18:52
Hozzászólások: 54

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 15 Szomb., 12:36 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Tilopa és kanhapa

A honlapon megtalálható az előző fórum anyaga. Abban elég sok kérdés és felelet van amiből következtetni lehet, hogy miről is van itt szó. Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy a tantrákkal foglalkozzunk és azt propagáljuk, mivel szöges ellentétben van az álltalunk gyakorolt Dharmával. A tantrák nem szerves részei a Buddha Dharmának , csupán csak kulturális rárakódások. Mi nem személyek ellen szólalunk fel. Nem az illetőt nem látjuk szívesen, hanem azt az eszmét amit képviselnek. Nem gyanusítalak semmilyen rossz szándékkal, de ha kivételt teszünk holnap már huszonöten jelentkeznek hasonló témával. Aminek az lenne a következménye, hogy rövid időn belül meg kéne szüntetnünk a fórumunkat. Az pedig igazságtalan lenne azokkal szemben akik ezt a fórumot eddig mozgásban tartották. Nekünk minden áron meg kell őríznünk eredeti szándékunkat. Számítottunk arra, hogy a közösségünk létszáma nem fogja meghaladni az olvasóink számát. Ez minket egyáltalán nem zavar.
Mi minden őszinte érdeklődőt szivesen látunk, de ha valakit vagy valakiket , nem az érdekel amiről itt szó van, annak nem lehetünk segítségére. Már csak azért sem, mert tagjaink többségét fogadalmaik kötik, és ebből következően a toleranciánk is ehhez igazodik. A Dharmáról, amit mi Dharmának tekintünk nem lehet vitatkozni, és nincs is szükség rá. Sokkal gyümölcsözőbb a Dharmáról való beszélgetés.
Remélem sikerült egy kicsit világosabbá tennem a történteket.

Namo Amitabha

Bodhicitta

Minden Velem Kezdődik.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> A negatív buddhizmus kritikája Időzóna: (GMT +2 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Magyar fordítás © Andai Szilárd - Frissítette: Magyar phpBB közösség
MyStat - Az ingyenes webstatisztika