Tartalomjegyzék A pozitív buddhizmus fóruma
Itt értekezhetsz a buddhizmusról mint pozitívumról. Honlap: http://buddhista.info
 
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Új tagok üdvözlése illetve bemutatkozása

 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> OFF dolgok topikja
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Jún. 24 Szomb., 11:08 pm    Hozzászólás témája: Új tagok üdvözlése illetve bemutatkozása Hozzászólás az előzmény idézésével

Ezúton üdvözlök minden új vendéget, remélem kellemesen érzik majd itt magukat!
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 12 Szer., 8:26 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Tilopa, ha megharagszol is érte, de végül hosszas töprengés után - jó egy órát törtem rajta a fejemet - mégis töröltem a két ideírt hozzászólásodat! Ugyanis ez a fórum nem azért van, hogy Tamás evangéliumából hosszas részeket beleírjál, mert nem a gnosztikus kereszténységnek óhajtunk itt reklámot csinálni, meg nem is Jézusról szóló misztikus verseket olvasni. E topikban úgyis inkább rád lettünk volna kíváncsiak, magadról kellett volna pár sort írni! Nyitottam egy olyan témát itt az off dolgok topikjában, ahová bármit be lehet írni, de az sem való arra hogy ilyen terjedelemben reklámozzanak más vallásokat és apokrif iratokat. Különben is, most te buddhista vagy, avagy keresztény? Bár azt hiszem ezek után már tudom: a New Age követője!
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
Tilopa
Vendég

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 12 Szer., 12:28 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves violazoli, már, hogy haragudnék meg?Smile) Számoltam vele. És köszönöm neked. Ezzel tiszta lett minden veled kapcsolatban. Minden elől elzárkozol, mindent elutasitasz. Pedig a világ nagy ám. Szét kéne kicsit nézni jobbra is , balra is. Nem elzárkozni. Mitől félsz? Vagy talán nem bizol magadban?
És még valami, nem hiszem, hogy megbántottalak volna. De te már kétszer is meggyanúsitottál. Most per ezzel az New Agavel. Mi a bajod?
Lehet az, hogy mindent csak hiszel, de nem tudsz.
Ha tudnál meglátad volna a sorokban azt amiért kiraktam.

Béke legyen veled.
Vissza az elejére
 
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 12 Szer., 3:58 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Semmivel sem bántottál meg. És nagyonis nyitott vagyok mindenre. Saját filozófiai irányzatom van, amiről könyvet is írtam, be is linkeltem ide, de gondolom nem olvastad el (ugyanis egy sort sem írtál róla) vagyis TE vagy az, aki elzárkózol bizonyos dolgok elől!

Épp te gyanúsítasz tehát engem olyasmivel, ami a legkevésbé sem jellemző rám. Meglepődnél, ha kis részét is ismernéd annak, amiről tudomásom van és komolyan tanulmányoztam!

Arról már nem is beszélve, hogy etikai jellegű kifogásaimat a negatív buddhizmusod ellen halálkönnyen elintézted egy kézlegyintéssel: én szerinted tévedek, biztos nem először és kész! Semmiféle vizsgálat alá vethető ellenérvet nem vonultattál fel: ex chatedra tekintélyelvi alapon kijelentetted hogy neked van igazad és ennyi. Ezt a vitastílust nem bírom mert ez nem vita, ez kinyilatkoztatás! Épp emiatt nem is érdemes veled vitázni.

Mindazonáltal hozzászólásaid kitörlésében semmiféle személyi ellentét nem vezetett, s tényleg soká törtem előbb a fejemet rajta. Szívesebben vettem volna ha Anraku vagy másvalaki törli, de én vettem észre először. Na már most én kötelességemnek érzem hogy mint admin, ügyeljek a fórum rendjére és céljára. Nem amiatt mintha én mintegy bele lennék őrülve a Pozitív Buddhizmusba - valójában mint mondtam evidencialista vagyok, ami ha nem is ateizmus, de a hitetlenséghez és szkeptikussághoz nagyon közeli álláspont! Mint ilyen azonban kifejezetten alkalmas vagyok itt adminnak, mert hogy úgy mondjam felette állok a vallásoknak, ezért elfogulatlan vagyok!

Épp a minap beszélgettünk Anrakuval a kasztokról. No és abból a beszélgetésből én azt a következtetést vontam le, hogy e virtuális közösségben lényegében én a kshatriya kasztba tartozom, a többiek pedig brahmanák. Persze Anraku a legfőbb brahman. Már ha a hindi kasztrendszer fogalmaival akarom jellemezni a helyzetet. No és köztudomású hogy a rádzsák ugye a kshatriyák közül szoktak kikerülni; azaz ha úgy vesszük én vagyok a király, míg Anraku a szellemi vezető. Igen ám, de mi a király dolga? Hát az, hogy védelmezze az országot, a népet! Épp ezért való ő a harcosok kasztjából!

Nekem a legkevésbé sem az a dolgom hogy e fórumon egyenlő lehetőségeket teremtsek a különböző vallások megnyilatkozásainak, hanem a legkifejezettebben csak és kizárólag a Pozitív Buddhizmus Tiszta Föld irányzatának a számára van ez fenntartva. Erre kell ügyelnem, mert a többiek ezt várják el tőlem és megbíznak bennem. Nem azért tehát mintha én olyan fenemód elkötelezett lennék ezen irányzat mellett, nem azért mert bele vagyok zsongva, ennek a világon semmi köze ehhez. Amiatt kell így cselekednem, mert e közösség megbízik bennem, mert ők nemcsak Maitreya Buddhában hisznek, meg Amitabhában, meg a többiben, de bennem is, hiszik hogy a barátjuk vagyok, és bizalmat szavaztak nekem amire rá kell szolgálnom! Ez nem azt jelenti hogy tévedhetetlenséget várnak el tőlem, vagy mindentudást, még azt sem hogy minden erőmmel értük dolgozzam, de azt igen, hogy nem leszek ártalmukra, és amire józan határok közt képes vagyok, azt megteszem értük. Természetszerűleg beleértendő ebbe az is, hogy ha biztos vagyok benne hogy valamivel nem értenek egyet, nem tetszik nekik, akkor azt megsemmisítem hogy ne okozzak nekik kényelmetlenséget. Ilyet azonban nem szívesen teszek, mert bár a harcosoknak joga a pusztítás a jó ügy érdekében, de viszolygok tőle. Emiatt kérlek, hogy a jövőben tartsd tiszteletben e virtuális országocska célját és alapelveit!

Nem miattam, mert az én hitem nem azonos a többiekével, legfeljebb szimpatizáns vagyok. Az én hitem - ha jó ez a szó rá - az evidencializmus. Amibe azonban belefér ez a vallás is, bár nem orthodox értelmezésben. De ha nem férne bele az sem számítana, mert itt a többiek belém helyezett bizalma a lényeg. Senki nem lepődne meg a bennem bízók közül, ha megtudnák, hogy holnap mondjuk nyitok valahol mégegy honlapot vagy fórumot valami más vallásnak is, mondjuk a sintónak vagy valami sáktista eszmeáramlatnak (ellentétben sok buddhistával én igen nagyra becsülöm a szexet, és ami a szexuális erkölcseimet illeti, ott az elveim, hm, szóval annyira szabadelvűek hogy jóindulattal szólva is meglehetősen súrolják a hagyományos értelemben tekintett erkölcstelenséget). Vagy azon se döbbenne meg senki, ha alapítanék még öt vagy tíz ateista site-ot. De azt elvárnák, hogy NE EZEN A FÓRUMON reklámozzam azokat a vallásokat, és NE AZ Ő HONLAPJUKRA tegyek fel olyan cikkeket, amiknek a szellemisége-eszmeisége sérti a nézeteiket! S ez teljesen jogos kívánalom a részükről, mert te sem szeretnéd ha valaki a lakásodban az ebédlőasztalra piszkítana.

Valójában engem érdekel a gnosztikus kereszténység, mert híven megmutatkozik hogy a mai egyház mennyire eltávolodott a gyökereitől. De nem ezen a fórumon érdekel!

A New Age-ról meg csak annyit, hogy az az a szinkretista irányzat, ami igyekszik mindent egybeönteni, keveri-kavarja a vallásokat abban az igyekezetében hogy összhangba hozza a keleti és nyugati vallásokat plusz a gnoszticizmust és spiritualizmust, néha még az UFO-kat is, és az hogy te a tükör-dharma emlegetése után átváltottál Tamás evangéliumára, erre utal. Holott nem jó mindent egybekavarni, mert az sem jó ha egybeöntjük a vacsoránál a húslevest a mákostésztával, vörösborral és fagylalttal, összekeverjük, és úgy akarjuk fogyasztani...

Kérem szíves megértésedet!

NAMO SURYA DEVI!
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
Tilopa
Vendég

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 12 Szer., 5:21 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Mivel nem rég találtam meg ezt az oldalt, igy most kezdtem el olvasni a feltüntetett cikeket. Jelen pillanatban a negativ buddhizmus kritikájánál tartok. Szeretem jól meg forgatni az olvasottakat, és ha kell még útánna is járok. De sajnos nincs időm egész nap a gép előtt űlni. Igérem ahogy a cikkeken túl vagyok elolvasom a könyvedet is.
Nem intéztem el kézlegyintésel, de mit vitázzak olyasmin
"
Te inkább azt a filozófiai irányzatot követed, ami szerint semmi nincs a világon, egyedül a tudatunk. . Minden más csak ennek a képzelgése."

Szerinted erről filozofiai vitát kelett volna nyitnom?
Főleg annak a fényében, hogy nem is tudom még pontosan most sem, mit neveztek ti negativ buddhizmusnak. A másik nem szeretek vitázni.
És te sosem tudhatod senkiről sem milyen irányzatot követ. Igy elitélni sem szabad. Lehet mire a cikkek végére és a könyved végére érek azt mondom, nekem ez nem felel meg. Azt még sem fogom mondani, hogy ti nem jó helyen jártok. Ti itt találtátok meg a nektek megfelelőt. És ez igy jó.

Ennek ellenére nem mosom össze a vallásokat. Mikor ezek az evangyéliumok meg lettek írva még kereszténység sem volt. Arról valószinű nem ők tehetnek, hogy a bibliába tették be őket. Az sem biztos, hogy evangyélium volt az eredeti nevük.
És csak azért tettem ki mert nem találtam semmi rosszat a tartalmában. Csak szelidséget és szeretetet.
Mindazon álltal megértelek.
De ha érdekel a linkeket kitudom tenni ha neked igy megfelelő.

És még valami csak, hogy tud. Egyik irányzatot sem követem. Szeretek a magam úra lenni.
Engem Krisnamurti egy cikke, de ez nem jó szó rá inditott el ezen az "úton".
Ezt a linket is kitudom tenni.

Béke veled
Vissza az elejére
 
kanhapa
Vendég

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 12 Szer., 10:54 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

üdvözlök mindenkit,

gratulálok az oldalba és a fórumba fektetett munkához. tudomásom szerint kevés hasonló van magyar nyelven. ha jól értettem az oldal a "pozitív buddhizmust" kívánja bemutatni/népszerűsíteni. de akkor mire való a publikus fórum (íme, én is be tudtam iratkozni) ha nem a racionális, egymás nézetei iránt tisztelettel való vitára?

ha a fórum ellenben csakis a "híveknek" szól, akkor kérem tekintsétek semmisnek a beiratkozásomat, ugyanis lenne néhány kérdésem Smile

tisztelettel,

kanhapa
Vissza az elejére
 
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 12 Szer., 11:17 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Kanhapa, üdvözöllek a fórumon, kívánom hogy te is érezd jól magadat! És megkérlek áruld el a neved jelentését.

Kérdezni meg természetesen lehet, bár a fórum valóban a híveknek szól elsősorban. Ezalól jószerivel csak én vagyok kivétel, mint nem-buddhista, de én egyrészt csak a technikai segédszemélyzet vagyok, másrészt még én is ha nem vagyok is hívő, de szimpatizáns.

A fórum azért van, hogy a Pozitív Buddhizmussal kapcsolatos dolgokat meg lehessen tágyalni. E minőségében több funkciót kell betöltenie.

1. A hívek ha hívek is de nem mindentudóak, ezért számukra vitásnak tűnő kérdésekben itt tanácsokat kérhetnek egymástól, leginkább pedig Anrakutól mint egyelőre egyedüli és legfőbb szellemi vezetőnktől.

2. Az idevetődő érdeklődőknek eligazítást nyújtanak a tant illetően e fórum beírásai, amiket illik elolvasni a kérdezés előtt, mert minek írja le Anraku vagy más újra meg újra ugyanazt! Persze leginkább mégis a honlap cikkeit kell elolvasni.

3. Új kérdéseket is feltehetnek az érdeklődők, amikre Anraku vagy más aki tudja a választ, válaszolni is fog.

4. A fórum remélhetőleg egy közösség kialakulásának hasznos elősegítője is lesz, azaz a sangha tagjai a személyes dolgaikat is kibeszélhetik itt, barátkozhatnak, stb. De csak olyan témákkal kapcsolatban amik nem ellentétesek a honlap szellemiségével. Pld nem itt kell kitárgyalni a legújabb gagyi tévésorozatot vagy sztárpletykákat.

5. Nem célja azonban a fórumnak az, hogy olyanokkal folytassunk itt vitát, akik valamely más vallásnak (beleértve a negatív buddhizmust is) elkötelezett hívei. Ennek semmi értelme nem volna, mert ők úgysem tudnak meggyőzni minket, de mi sem őket. Értelmetlen időpocsékolás volna, mely időt hasznosabban is el lehet tölteni.

6. Vannak olyan témák amiket - nemrég így döntöttünk - eleve ki is tiltunk innen, pld olyan "tanításokat" eleve meg sem akarunk vitatni, amik Buddhát gyalázzák. (hogy súlyosabb dolgokat ne is említsek...)

7. Végül semmiképp sem engedünk meg olyasmit, hogy valami nyilvánvalóan más vallás szent irataiból hosszú részeket bemásoljon ide valaki reklám/propaganda céljából.

NAMO SURYA DEVI!
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
kanhapa
Vendég

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 12 Szer., 11:51 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

köszönöm a választ.

kanhapa egyik kedvelt mahaasiddhám neve, akinek a kiléte kétséges (az is lehet hogy többen írtak ezen a néven). jelentése "fekete" (vö. szanszkrit k.r.s.na, amelynek a kanha középind, "romlott" változata).

kérdéseim elsősorban módszertani jellegűek. hangsúlyozni szeretném, hogy nem vagyok buddhista, csak tanulmányozom azt, lehetőségeimhez mérten. sajnos kérdéseim mégiscsak a - véleményem szerint félreértett - tantrához kapcsolódnak.

1. hogyan lehet hogy Anraku, akit a honlap szellemi mesterének érzékeltem fordít Táranáthából és nagyra értékeli őt, de nem veszi figyelembe hogy Táranátha ugyanakkor a megvetett tantrikus buddhizmusnak is neves követője, művelője?
2. illik-e/lehet-e kritizálni valamit úgy, hogy nem ismerjük mi az? pld. a megvetett Guhyasamaya (sic!?) tantrának mégcsak a neve sincs helyesen leírva, stb.
3. ha már kritizálunk valamit, akkor nem fair hogy legalább az esélyt megadjuk a kritizált fél védekezésére? szerintem a kölcsönös tisztelettel viselt 'doktrinális' viták mindkét félnek segíthetnek saját nézetei felülvizsgálásában, azoknak elmélyítésében. ha nem így van, akkor a korabeli buddhisták minek vitatkoztak annyit?
4. a honlap buddhistái, avagy annak tanulmányozói milyen nyelveken olvassák a buddhista szövegeket? netán eredeti nyelveiken?


kérem helyezd át bármelyik topikra, ha úgy gondolod hogy oda való, avagy töröld ki ezt az üzenetet ha úgy érzed ellentétes a honlap és a fórum szellemiségével.

üdvözlettel,

kanhapa
Vissza az elejére
 
Amrita
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.30. Péntek 5:51
Hozzászólások: 44
Tartózkodási hely: USA

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 12 Szer., 11:58 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Kanhapa,

En is szeretettel udvozollek a forumon.
Remelem jol fogod erezni magad.
_________________
May all beings be happy, healthy, free from suffering!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése MSN Messenger 
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 13 Csüt., 1:27 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Itt először is egy MULASZTÁST kell helyrehoznunk.Ennek a mulasztásnak a helyrehozása pedig abból áll, hogy nyilatkozzon a jelentkező arra vonatkozólag, hogy elfogadja-e a POZITIV BUDDHIZMUS ALAP-PRINCIPIUMAIT. A "khanapa" név jelentése pedig annyira ismeretes előttem, hogy ha ezt bemutatkozásnak szánta, valószinűleg nincs remény arra, hogy Principiumainkat valaha is elfogadja.

NITYA-SUKHA-ATMAN-SUBHA
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 13 Csüt., 6:11 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Vállalva a kockázatot hogy Anraku a fejét csóválja majd mert feleslegesnek értékeli az igyekezetemet, de válaszolok neked.

Idézet:
1. hogyan lehet hogy Anraku, akit a honlap szellemi mesterének érzékeltem fordít Táranáthából és nagyra értékeli őt, de nem veszi figyelembe hogy Táranátha ugyanakkor a megvetett tantrikus buddhizmusnak is neves követője, művelője?

Fogalmam sincs róla minek a művelője Táranátha, de nem is érdekel. Ha Anraku úgy ítéli meg hogy ennek az illetőnek bizonyos gondolatai lefordításra értékesek, akkor az úgy van jól. Miért is ne - az én evidencializmusommal sem értenek egyet teljes egészében a Tiszta Föld irányzat követői, ellenben kaptam olyan visszajelzést, hogy az arról írt könyvemnek azt a részét ahol a húsevésről írtam tudományos szemszögből, azt legalábbis mégis nagyra értékelték benne! Mindenkinek lehetnek tehát jó gondolatai. Miért is ne lehetne ezeket lefordítani! És igen, Anraku a honlap szellemi vezetője. És én pld tökéletesen meg vagyok elégedve vele. Nem is helyes ha az idejét hülye vitákra pazarolja, mert még rengeteg a dolga, sok anyagot kéne előkészítenie, hogy aztán azt feltegyem a honlapra mindenki okulására!

Idézet:
2. illik-e/lehet-e kritizálni valamit úgy, hogy nem ismerjük mi az? pld. a megvetett Guhyasamaya (sic!?) tantrának mégcsak a neve sincs helyesen leírva, stb.

Természetesen amit kritizálunk, azt ismerni illik. Én ismerem elég jól a negatív buddhizmust. Azt hiszem e virtuális közösség más tagjai is. Nagy vonalakban okvetlenül. Az említett tantrát ugyan nem olvastam, de Anraku volt olyan kedves hogy beidézett belőle, s annyi bőven elég is volt. Nem kell ahhoz egy szexuálszadista horrort teljes terjedelmében áttanulmányozni, hogy úgy döntsünk: kitiltjuk bizonyos "jobb" helyekről! Ahhoz hogy az "értékeivel" és témájával tisztában legyünk, elég néhány bekezdés is, sőt csupán azok tartalmi összefoglalója is. És megkérlek a jövőben még csak ne is említsd azt, mert vita szintjén sem óhajtunk az ilyesféle perverzióknak reklámot csinálni!

Idézet:
3. ha már kritizálunk valamit, akkor nem fair hogy legalább az esélyt megadjuk a kritizált fél védekezésére? szerintem a kölcsönös tisztelettel viselt 'doktrinális' viták mindkét félnek segíthetnek saját nézetei felülvizsgálásában, azoknak elmélyítésében. ha nem így van, akkor a korabeli buddhisták minek vitatkoztak annyit?

Tökéletesen helyeslem hogy meglegyen az esélye a másik félnek is az úgymond védekezésre illetve nézetei bemutatására. Erre meg is van minden lehetőségük, sokkal több is mint nekünk: nemde számtalan honlapjuk van, meg fórumaik, imatermük, stb? És azokon a helyeken sem nagyon buzgott bennük a vágy, hogy a Pozitív Buddhizmus tanaival megismertessék az ő híveiket, ezt híven mutatja az, hogy hová óhajtották belinkelni az oldalt, illetve számos helyen erre egyáltalán nem voltak hajlandóak. Akkor kinek van több joga nehezményezni a fair play hiányát?
Azt meg hogy a korabeli buddhisták minek vitatkoztak annyit talán tőlük kéne megkérdezned... Én nem tudom mennyit vitatkoztak, vitatkoztak-e egyáltalán. Nem ismerem a korabeli viszonyokat sem. Annyi biztos hogy akkoriban a jelenleginél sokkal szerényebb mértékben volt csupán Internetkapcsolata az embereknek, pláne India területén, emiatt egészen más volt a kommunikációs csatornák jelentősége, s megnőtt az interperszonális kontaktusok jelentősége a dharma megismertetésében.

Idézet:
4. a honlap buddhistái, avagy annak tanulmányozói milyen nyelveken olvassák a buddhista szövegeket? netán eredeti nyelveiken?

E kérdésedet igencsak provokatívnak érzékelem. Természetesen a honlap látogatóinak többsége, gondolom én, magyar nyelven tanulmányozza a szövegeket, hiszen eleve emiatt is került lefordításra néhány szútra magyarra! Ezt te is nyilván sejted, minek kérdezni? Mindazonáltal akad itt olyan azért, aki szanszkritul tanul, Anraku nyelvismerete meg hát hogy milyen arról majd ő nyilatkozik ha jónak látja, bár azt hiszem felesleges. Nem értem ugyanis az okát sem a kérdésednek. Korábbi kérdéseidet még lehetett esetleg jóindulatúnak értelmezni de ezt elég nehezen. Ez olyasféle kérdés, amihez hasonlót gyakran kaptam ateista korszakomban, hogy mi jogon merészelek bibliakritikát gyakorolni, ha nem olvastam az eredeti görög, latin, stb szövegeket? A kérdés nevetséges, s nem fogom ide leírni a sokszor már leírt válaszomat megint. Mindenesetre köztudomású, hogy a buddhista irodalom sokszorta nagyobb mint a keresztény, azaz még ha ismerné is valaki az összes keleti nyelvet, beleértve sőt elsősorban a szanszkritot is, akkor is lehetetlenség volna olyan követelményt támasztani, hogy csak akkor mondhassa magát buddhistának valaki, ha ezen irodalom teljességét áttanulmányozta már!
Mi lenne a véleményed ha megfordítanánk a kérdést, hogy vajon a negatív buddhizmus követői milyen nyelven tanulmányozzák a maguk iratait? Gondolom, többségük csak magyar nyelven ott is. Na és akkor mi van? Senki nem állítja hogy valamely irányzat követője mind Sadhu lenne, vagy akárcsak nyelvzseni is.

Ha esetlek Anraku kompetenciájára vonatkozik a kérdésed, a válasz erre rém egyszerű: mi megbízunk az ő fordításainak hitelességében, ennyi az egész! Ha te kétségbevonod a fordításai hitelességét, akkor a te dolgod hogy rámutass a problematikusnak tekintett részekre, és közreadd a magad változatát. Nem hiszem azonban, hogy ez lenne a te igazi problémád ezen irányzattal kapcsolatban.
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> OFF dolgok topikja Időzóna: (GMT +2 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Magyar fordítás © Andai Szilárd - Frissítette: Magyar phpBB közösség
MyStat - Az ingyenes webstatisztika