Tartalomjegyzék A pozitív buddhizmus fóruma
Itt értekezhetsz a buddhizmusról mint pozitívumról. Honlap: http://buddhista.info
 
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Mindenféle kérdések

 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Kérdések Anrakuhoz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 13 Csüt., 6:19 am    Hozzászólás témája: Mindenféle kérdések Hozzászólás az előzmény idézésével

Ide lehet beírni eddig fel nem vetett kérdéseket, aztán ha Anraku jónak látja, nyithat külön témát nekik.
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 13 Csüt., 7:26 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Anraku, hadd tegyek fel én is egy kérdést - nem a vita végett, csak mert érdekel rá a válasz:

A Pozitív Buddhizmus, s különösen annak te általad követett Tiszta Föld irányzata szerint konkrétan mikor tekinthető halottnak egy élőlény, különösképp egy ember? Ez érdekes téma, egyrészt mert ha az eutanáziát el is utasítjátok, de feltételezem hogy azellen nincs kifogásotok hogy nyilvánvalóan halott, és nem szándékosan megölt egyedekből testrészeket ültessenek át életmentés céljából (ha e kérdésben mégis tévednék kérlek javíts ki azonnal). No de ehhez el kell dönteni, mikor halott az illető! Ezzel kapcsolatban a tudományos világ körében sem egyértelmű az állásfoglalás, olyan tudósoknak is vannak egymással komoly vitáik akik különben mind egységesen azonos (többnyire ateista-materialista) világképet vallanak, bár abban általában megegyeznek, hogy az agyhalált tekintik az "igazi" halálnak. Bevallom e véleményt én is hajlamos vagyok osztani, sajnos azonban felmerül még ezt elfogadva is két kérdés:

1. Konkrétan mi is tekinthető agyhalálnak. Az összes elektromos agyi funkció megszűnése? Manapság ezt tekintik többnyire biztos agyhalálnak, de elképzelhető hogy ez mégsem biztos jel, mert van még elektromos aktivitás, csak az oly kicsi hogy nem tudjuk mérni. Aztán, előfordul hogy nem halt meg az egész agy, de azok a részek amik a személyiséget hordozzák jelenlegi tudásunk szerint, igen, azaz lényegében mondjuk csak a limbikus rendszer maradt ép, a vegetatív funkciók, de semmi remény az öntudatra ébredésre - ekkor mondhatjuk-e hogy az illető meghalt?

2. Mi van abban az esetben ha nem áll módunkban komoly agyi vizsgálatokat végezni, csak külső jelek alapján tudjuk eldönteni (ha tudjuk) hogy az illető meghalt-e? Pld hárman megyünk kirándulni, két társamat baleset éri, én csak egyiküket tudom elcipelni az első emberlakta településig. Akit otthagyok, nagy valószínűséggel meghal, mert mondjuk megfagy vagy megeszik a vadállatok. Egyikük eszméletén van, nyilvánvalóan él, de hogy úgy mondjam "kilóg a bele" a súlyos sérülései miatt, nagy a vérvesztesége, bekötni sincs mivel, majdnem teljesen biztos hogy nem éli túl a cipelésemet. de egy kis esély van rá. A másikuknak látszatra semmi baja, de beverte a fejét, eszméletlen, s azt sem vagyok képes megállapítani hogy lélegzik-e; lehet hogy igen de nagyon enyhén. Őt vigyem-e el, kockáztatva hogy egy halottat cipelek s a másik társam meghal, vagy azt vigyem aki most biztos él de kicsi az esélye hogy túléli a szállítást, s az eszméletlent vagy halottat otthagyjam megfagyni illetve a vadállatoknak?
De számtalan más helyzet is elképzelhető amikor nagyonis fontos lenne valamiféle etikai útmutatás arra vonatkozóan, konkrétan ki tekinthető halottnak. Ismétlem nem kötekedésképp kérdem: ez egészen más kérdés mint az eutanázia, még ha határos is vele. És nem is óhajtok e kérdésben vitázni, csak érdekel a pontos buddhista állásfoglalás.

Ha gondolod, nyiss ennek egy külön témát kérlek. Azt hiszem jobb ha te nyitogatod a témákat, tetszésed szerint, hogy te döntsd el, mi kellően fontos ehhez kedves Anraku!
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 13 Csüt., 8:19 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

A Tiszta Föld Iskola a halál első jelének a test kihűlését tekinti. Ismer bizonyos meleg pontokat, melyek az elhunyt ujraszületési helyére utalnak.
A koponyatetőn lévő, gyermekkor elején nyitvalevő varrat, mely a még nem teljesen bezáródott lótusszal azonos, a Brahmarandra. Ennek a melegsége a Tiszta Földön való születés jele.
A szemek melegsége a mennyei világokban való születés jele.
A szív-tájék melegsége az emberi világban való születést jelenti.
A has melegsége születést jelent az éhes kisértetek világában.
A térdek melegsége az állatok világába térés jele.
A talp melegsége a poklokban való születést jelenti.
Függetlenül attól, hogy a halotton ezek a jelek mutatkoznak vagy sem, minimálisan három napig, de lehetőség szerint nyolc napig, vagy negyven kilenc napig, a halott jelenlétében AMITABHA BUDDHA nevét, és az AMITABHA SUTRÁT kell recitálni.
A halott szerveihez nem szabad nyúlni, mivel ha testében nincs is jelen, de ahhoz godolatilag kötött lehet. Ezokból tudatát megzavarni nem szabad.

Kedves Zoli, ezek az előírások vonatkoznak a Tiszta Föld Iskola követőire. Az előírások azt a célt szolgálják, hogy minden képpen, és zavartalanul jussanak el a Tiszta Földre !

NAMO AMITABHA!
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Júl. 13 Csüt., 8:40 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Anraku, köszönöm a válaszodat, de szeretném ha a magamfajta begyöpösödött agyúak kedvéért pontosítanád!
Idézet:
A halott szerveihez nem szabad nyúlni

Ezt úgy kell-e érteni tehát, hogy ellentétben azzal amit gondoltam, ti NEM tartjátok megengedhetőnek a szervátültetést? És ha valóban nem tartjátok megengedhetőnek, akkor vonatkozik-e ez a vérátömlesztésre, valamint mi a helyzet a nem teljes vérrel, pld a vérsavóval, illetve a vérből készült gyógyszerekkel?

Fontosnak tartom ezeket tisztázni, mert jó ha az ember tudja hogy ezen vallás elfogadása milyen követelményekkel jár a számára. Végeredményben jó volna egy katekizmus-félét összeállítani efféle konkrétumokkal, mi a véleményed erről?

NAMO SURYA DEVI!
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Szept. 17 Vas., 6:22 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Zoli,
szives elnézésedet kérem, de most látom csak, hogy ez a kérdés milyen régóta megválaszolatlan, így ha későn is, de megpróbálok rá válaszolni.
Valóban nem tartjuk megengedhetőnek a szervátültetést, mikor gyanús sietséggel valakinél "agyhalált" állapítanak meg, hogy valamely szervét kivéve, azt másnak ültessék be.
A gyakorlat azt bizonyítja, hogy egy bizonyos időn belül a "halott" bizony visszatérhet elhagyott testéhez. De még ha nem is tér vissza, akkor is zavarhatja az, hogy mi történik a testével, amit lát. Zavaros, akár rosszindulatú gondolatok ébredhetnek benne, melyek esetleg kedvezőtlen újraszületést idézhetnek elő.
A véradással, vérből készült gyógyszerekkel kapcsolatban viszont semmi ilyen problema nincs: mindenkit biztatnánk a véradásra, csontvelő adásra, esetleg páros szervek felajánlására, mivel ez bodhisattva-cselekedet.

NAMO AMITABHA!
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Szept. 17 Vas., 6:49 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Köszönöm szépen a választ kedves Anraku! Nyilván sok dolgod volt eddig, semmi baj.

Hadd erőltessem azonban a kérdést: mi van ha valaki még életében úgy rendelkezett, hogy halála (agyhalála...) esetén bármely szerve felhasználható? Ezesetben is ellenjavallt részetekről a szervátültetés?

Mert ha nem, akkor szerintem a Jodo Shu minden tagja köteles így rendelkezni, vagy legalábbis illendő volna.

Én különben sokszoros véradó vagyok.
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Szept. 17 Vas., 10:28 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Zoli,

nekem úgy tünik, az "agyhalál" kategóriáját csak, és kizárólag azért különítették el a "halál" sokkal biztosabb, és egyértelműbb kategoriájától, hogy skrupulusok nélküli orvosok idejében nekikezdjenek a "human harvest"-hez, ahogy itt mondják, az ember "betakaritásához".
Gyanútlan emberek, jóakaratú humánus emberek, - tegyem hozzá - felajánlják haláluk esetén szerveiket embertársaiknak, nem tudva, hogy (különösen biztosítás nélkül) ezzel saját halálos ítéletüket írták alá.
Akinek nincs pénze, nem érdemes a kezelésre, ide a májával, szivével, jó lessz jól fizető páciensek számára.
Néha azon csodálkozom, a tudomány hívei milyen naívak, és csak azt akarják látni, hogy a vallások emberei mennyire korruptak, etikátlanok, pénzéhesek. Azt azonban már nem veszik észre, hogy a tudomány materialista "papjai" mennyire korruptak, etikátlanok és pénzéhesek.
Én ezen nem is csodálkozom, - mármint hogy ilyenek - hiszen csak az anyagi létben hisznek, és nagyrészük bizony szociál-Darwinista, és csk kisrészük humanista, ugyanúgy, ahogyan a hívő papok is kisebbségben vannak.
Ennek ellenére sem a Jodo Shu, sem a más Tiszta Föld Iskolák követői nem kötelesek így rendelkezni, mivel a szervek felajánlása még a fentiek fennállása esetében is bodhisattva cselekedet.
De más dolog ezeket a dolgokat tudni, és úgy cselekedni, vagy skrupulus nélküli bizniszmenek (orvosok?) áldozatául esni.
Tisztában vagyunk azzal, hogy még a bodhisattváknak is először magukat kell megmenteni - de korunkban már erre sem képesek, rá vannak utalva Amitabha segítségére.
Éppen ezért vigyázniuk kell, hogy a döntő pillanatokban Am,itabhára koncentráljanak, és figyelmüket Róla semmi se vonja el.

NAMO AMITABHA!
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Kérdések Anrakuhoz Időzóna: (GMT +2 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Magyar fordítás © Andai Szilárd - Frissítette: Magyar phpBB közösség
MyStat - Az ingyenes webstatisztika