Tartalomjegyzék A pozitív buddhizmus fóruma
Itt értekezhetsz a buddhizmusról mint pozitívumról. Honlap: http://buddhista.info
 
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Szekta vagy egyház vagy micsoda?

 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Kérdések Anrakuhoz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Szept. 14 Csüt., 12:27 pm    Hozzászólás témája: Szekta vagy egyház vagy micsoda? Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Anraku, többször tapasztaltam, hogy te a Jodo Shut mint szektát emlegeted. No most ez némi értetlenséget kelt bennem. Egyrészt nem biztos hogy előnyös ez az etimológia, tekintettel rá hogy a szekta-szónak a mai magyar társadalomban rém rossz csengése van. (Ezt ex chatedra elhiheted nekem, mert én élek jelenleg Magyarországon, és tudom hogy így van). Másrészt pedig maga a szó a "szekció"-szóval rokon, ami egy elkülönült részt jelent. Azaz a szekta az olyan vallási csoport - helyesen értelmezve e szót - amely levált valamely már előtte létezőből! Ilyeténképpen nézve a dolgokat, az egész kereszténység is csak egy óriási szekta, több al-szektával, mert a zsidó vallásból váltak ki. Ellenben a scientológusok, bár sokan szektának nevezik őket, nem szekta hanem igazi egyház, mert valami gyökeresen új képződmény - ez természetesen mit sem mond tanaik "értékéről".

No most azt jól tudom hogy Hónen ugye maga is kivált a kolostorból ahol korábban tanult, de nem ez a lényeg. Ha ragaszkodunk hozzá, hogy e tanok azok, amiket Buddha eredetileg prédikált, hogy ezek a Mester legsajátabb szavai - ipsissima verba magistri - azaz hogy EZ az IGAZI, az ősi és legeredetibb buddhista tanítás, hogy Buddha egykor ezt prédikálta, - nos akkor ez azt jelenti hogy a Jodo Shu nem szekta, hanem EZ az eredeti buddhizmus, buddhista egyház és gyülekezet, még ha megalakulását Buddha halálától jócska idő választja is el - hiszen ez ugyanaz a tan amit Buddha adott, és EHHEZ KÉPEST torzultak el a különböző szakadár vallási felekezetek tanai, azaz ŐK a szekták, akik kiváltak a buddhizmusból, s elkülönültek attól - de jócskán mert néha épp az ellentétes eszméket tanítják!

Ezesetben tehát a Jodo Shu etimológiailag nézve nem szekta, hanem egyház. Vagy ha ragaszkodunk hozzá hogy csak az egyház aminek van valami hivatalos felépítménye, szervezeti szabályzata, bíróságon bejegyezték stb, akkor nem egyház, hanem nem tudom micsoda, de akkor sem szekta, mert nem vált ki sehonnan, hanem visszanyúlt az ősforrásokhoz.

Szóval mi erről a véleményed?
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Szept. 14 Csüt., 5:40 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Zoli,

amit mondassz, az mind igaz a nyugati, és főleg hazai gondolkodás vonatkozásában, és tudatában vagyok hogy ehhez a hazai buddhizmus is igazodott - szóval átvette a keresztény mintát.
De a buddhista gondolkodás szerint van pl. a Tiszta Föld Iskola (mely tulajdonképpen úgy filozófiailag mint gyakorlatilag különálló a többitől), és ennek vannak szektái (szekciói), mint a Jodo Shu, Jodo Shin Shu, és a Ji Shu, csak a nagyobbakat számolva, mert még ezeknek is vannak alszektái.
Na most mi a magyarországi helyzet? Történetesen tudomásom van róla, legalább is buddhista (nagylelkűségből, nem teszem ki az idézőjelet) vonatkozásban.
Nézzük meg, hogy mi az a "Tan Kapuja Egyház"?
Hét-nyolc csoport 8-15 taggal egyenkint, zenisták, vajrayánisták vegyesen, összeálltak, hogy "egyház" lehessen belőlük. Sikerült 108 tagot felmutatniuk, egyház lettek. Ez még csak nem is szekta, ez annál is rosszabb. A szektára legalább is azonos gondolkodás jellemző, ezeket viszont a kényszer hozta össze.
A japán SHU-t, vagy a kínai TSUNG-ot természetesen lehet "egyház"-nak is fordítani - no de akkor ennek megfelelően mondjuk a templom főpapjáról hogy plébános? Amitabha ünnepe mindig karácsony körül van: nevezzük mi is karácsonynak?
Persze, tudom hogy ennek az "egyház" szónak jogi jelentősége van.
Ezenkívül más nem is lehet.
Mert én összeszedhetek akár 25 kiválóan képzett buddhista szerzetest is, attól még nem leszünk egyház.
Egyház az, ha az Ole Láma összeszed 100 olyan embert, akik megugatják a buddhistákat, és akkor ők a "Buddhista Egyház".
Sok buddhista gyülekezet meg Sanghanak nevezi magát, holott tagjai nem szerzetesek. A nem szerzetesekből, vagy nem csak szerzetesekből álló gyülekezet neve Samagama. De hogy egyház?
ECCLESIA?


AMITABHA!!!
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Szept. 14 Csüt., 7:32 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Anraku, távol álljon tőlem hogy vitatkozni merészeljek veled buddhista vonatkozásban (na, legyek szerény: igyekszem nem gyakran vetemedni erre...) de bár mindebben amit leírtál biztos igazad van, épp beírásom lényege kerülte el a figyelmedet: én nem amiatt "tépem a számat", hogy okvetlenül egyháznak neveztessék a Jodo Shu itt Magyarországon, mindössze a szekta-név ellen hadakozom, ami a laikusok számára főleg, de nem csak azoknak, rém rosszul cseng! Nekem, az ízlésemnek, bármi megfelelne ami nem "szekta". Erre nem lehetne kitalálni valamit?

(Különben, ha egyszer van olyan fogalom hogy "buddhista pap", akkor miért is lenne nevetséges az hogy "buddhista egyház", vagy akár "buddhista tiszteletes/eklézsia/(ecclesia)/lelkipásztor" stb?

Jobb lenne persze megtartani az eredeti elnevezéseket, de mit tegyünk, ha az egyház itt egy jogi kategória (is). Mindenesetre engem pillanatnyilag csak a "szekta"-elnevezés zavar. Pláne mert mint írtam, ha a tan alapjait nézzük, nem is igaz a szektaság. Akkor a többiek a szekták.
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
AnrakuCsatlakozott: 2006.06.25. Vasárnap 16:21
Hozzászólások: 144

HozzászólásElküldve: 2006 Szept. 14 Csüt., 8:24 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Zoli,

a Jodo Shu-ban használatos "Shonin" tiszteleti címet le lehet fordítani, mondjuk "Tisztelendő"-nek, node aztán olyasmi, mint "tiszteletes", vagy "lelkipásztor"...brr...- nincsenek nállunk birkák, akiket őrízni ,pásztorolni kell, mindenki közvetlenül kerül kapcsolatba Amitabha Buddhával, nincs szükség közvetítőre. A Dharma-mester , (Dharmacarya, v. csak Acarya) kifejezés sokkal jobb, mint a "pap".
Ha meg a "szekta" szónak ennyire negativ jelentése van, végül is használhatjuk az "egyház" kifejezést is.
A buddhista dolgok nem mindig passzíthatók a nyugati fogalmakhoz.
Én pl. nem vagyok a Jodo Shu klérus hivatalos tagja, mert az A.M.M.-ban kaptam Amitayus-mandalában papi felszentelést (ezért vagyok Tiszta Föld-pap), de doktrinálisan a Jodo Shut követem. Had tegyem hozzá, hogy a Jodo Shu-t lefordíthatjuk úgy, mint "Tiszta Föld Egyház".

NAMO AMITABHA
Anraku
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
violazoli
Site Admin


Csatlakozott: 2006.06.24. Szombat 22:37
Hozzászólások: 192

HozzászólásElküldve: 2006 Szept. 14 Csüt., 8:41 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Hát köszönöm a választ, mindenesetre ez a sok itt felmerült bizonytalanság engem igazol, azt tudniillik, amikor egyszer már írtam neked levélben, hogy jó volna valami cikkféleségben kissé (nagyon...) kitárgyalni a buddhista (=Jodo Shu, Tiszta Föld...) egyházi(?) hierarchiát, rangokat, jogosultságokat, szervezeti szabályzatot, stb. Mert erről szerintem vajmi keveset tud manapság egy laikus Magyarországon.
_________________
A birodalom.net adminja
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése  
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Kérdések Anrakuhoz Időzóna: (GMT +2 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Magyar fordítás © Andai Szilárd - Frissítette: Magyar phpBB közösség
MyStat - Az ingyenes webstatisztika