Itt a buddhista humor témakörébe illo szösszeneteket lehet olvasgatni. Buddha sosem tiltotta meg, hogy nevessünk...

A nagy kínai költo mestere tanácsára elvonul meditálni. Már egy ideje gyakorol, mindenben a mester utasítását követve. Egy nap mély meditációs élménye hatására ezt a verset írja:

ITT ÜLÖK, MÉLY SZAMÁDHIBAN, SEMMIRE NEM GONDOLVA,
MOZDULATLANUL
MÉG A NYOLC SZÉL SEM MOZDÍTHAT MEG ENGEM.
majd elküldi a mesterének. A mester elolvasva a verset, a lap hátuljára ennyit ír:

F..g F..g!

A költo a mester üzenetét olvasva felugrott és ezt üvültve, hogy "Na most leszámolok a vén arrogánssal" elrohant a mesterhez. Számonkéroen azt kérdezte hogy : "Mester, mit írtál a versemre"?!
A mester: Miért mit írtam?
- Azt írtad, hogy "F..g F..g"!.
- És!! Te írtad, hogy nyolc szél sem tud megmozdítani, de mint látom két f..g is elég volt hozzá!
-------------------------------------------------------
A zen-mester így kérdezi tanítványát:

- Mond meg nekem tanítvány, megvilágosodott -e az Egy? Ha azt mondod, hogy nem, megütlek - ha azt mondod, hogy igen, akkor is megütlek . Miért?
- Azért, mert te egy hülye vagy, és én is hülye vagyok, hogy még mindig itt vagyok !
-------------------------------------------------------
Fa - haj mester egy nap leült a prédikáló-székre, és így fordult a Buddha-csarnokban ülo kopaszokhoz:
- Ismerjük két tapsra verodo tenyér hangját. Vajon milyen lehet egyetlen tapsoló tenyér hangja ?
I-haj mester kiment ekkor a pulpitushoz, és egyetlen tenyérrel elkezdte veregetni Fa-haj mester kopasz fejét:
- Aztán legközelebb nehogy ilyen hülyeséget mondj !
-------------------------------------------------------
HSUAN HUA MESTER ÉS A ZEN ROSHI TÖRTÉNETE:

Ez a történet annyira CH'AN, hogy ZEN-ebb már nem is lehetne, tekintve, hogy "hose" a Tiszteletreméltó Hsuan, a Nemes Hua, a Wei-Yang Iskola 9. pátriárkája, Tripitaka-, Dhyana-, és Vinaya-mester, a másik pedig egy japán vonal-hordozó Roshi. Ez a Roshi Hsuan Hua mester vendége volt, és egy Zen-mester szokásos szerénységével, magát egy második Bodhidharmának nyilvánította, amivel természetesen kivívta a Nemes Hua csodálatát, meg kell jegyeznünk, hogy ámbár nem a remélt módon.
- Élet és halál - mondta a Roshi - csak üres szavak. Ne ragaszkodj semmihez, csak engedd, hogy történjenek a dolgok !
- Bölcs szavak ! - mondta a Tiszteletreméltó Hsuan, a Nemes Hua. - Meglátszik hogy mester vagy, tényleg, egy második Bodhidharma !
Ezeket mondva elnézést kért vendégétol, mondván, hogy ki kell mennie a mellékhelyiségbe.
Egy kis ido múlva a Tiszteletreméltó Hsuan, a Nemes Hua, feje fölött kardot forgatva, és osi mandzsu csatakiáltásokat hallatva tört rá kedves vendégére, aki persze esze-nálla nélkül menekült.
De a Tiszteletre méltó Hsuan, a Nemes Hua, nem hagyta annyiban a dolgot, és hogy tisztázza a helyzetet, a futó Roshi megnyugtatására ezt kiáltozta:
- Ne szaladj barátom, csak a fejedet akarom levágni, beletesszük a Stupánkba ereklyeként, hiszen te egy második Bodhidharma vagy! Ne szaladj, mert élet és halál csak üres szavak, ne ragaszkodj semmihez, csak engedd hogy történjenek a dolgok!
De a Roshit semmi sem tudta eszeveszett vágtájában megállítani, és még akkor is mikor a kolostor kapuján átszaladt, azt kiáltozta vissza, hogy még Shakyamuni Buddha sem engedné meg, hogy levágják a fejét!

És aki nem értené ennek a történetnek az értelmét, annak szívesen elmondom
A FEDEZETLEN CSEKKEK TÖRTÉNETÉT.

Anraku

-------------------------------------------------------
E történet forrása: SU - LA- CE : Reggeli beszélgetések Lin - Csi apát kolostorában. (Fordította Sári László)

Kolostorában egy reggel fellármázta Lin-csi apátot egy ifjú szerzetes.
- Apát! Apát ! Megvilágosodtam ! Ma hajnalban buddhává váltam!
-Mit beszélsz szerzetes?! - dörzsölgette a szemét Lin-csi.
- Buddha vagyok apát! Buddha!
- Na ne mond! Honnan veszed?
- Átlátom a valóság titkát, ismerem az okokat és a törvényt! Megszabadultam a vágyak indulatától, a létezés indulatától, a tudatlanság indulatától. Legyoztem a születést, legyoztem a halált. Többé nem kell erre a világra kerülnöm. Buddha vagyok tehát - állította magáról nagy komolyan a szerzetes, majd titokzatoskodva megkérdezte. - Mondd, mit kell most tennem apát?
- Reggeliztél már? - emelte rá álmosan a tekintetét Lin-csi.
- Nem reggeliztem.
- Nos, akkor menj és reggelizz meg, mert nagy munka vár rád!
- Megyek apát!
- Ha megreggeliztél, húzódj vissza a celládba, és ne is lássalak csak vacsoránál. Ezentúl mindig csak reggelizzél és vacsorázzál, közben pedig láss hozzá a szútrák és a sásztrák olvasásához. Kezdd el ma már! Vedd eloször a Hármas Kosár középso könyvének 5000 szútráját, ezek között is olvasd legfigyelmesebben a Tökéletes Bölcsesség szútráját. Fontos lesz még az Igaz Törvény Lótusza, valamint a Nirvána szútra, a Gyémánt szútra, a Szív szútra. Ugyancsak lényegesek a Végtelen Sugárzás Kristálytiszta Országáról szóló szútrák, az átváltozás szútrái, a fegyelem szútrái és a bunvallomás szútrái. Nem kevésbé alapveto az Aranyos Szoru Oroszlánon Ülo Mandzsusri Bóddhiszattva Kristálytiszta Országáról szóló szútra, valamint az Aranyfény szútra és a jóga szútrák. Mindezek után tanulmányozd még a harmadik pátriárka alapvetéseit és szútramagyarázatait, A Tizenkét Kapu Könyvét, a Száz Írás Könyvét meg az Arany Oroszlán Könyvét. Nos ezek a legsurgosebb olvasmányok. Öt esztendot adok a tanulmányozásukra. A továbbiakat majd megbeszéljük azután. Egy Buddha legyen muvelt! Ez nálam szabály. "Vess el minden írást, de elöbb olvass el minden írást!" - mondták a régiek. Hát adj magadra te is! Tartsd be a szabályt! Nehogy csak dísznek legyen az a buddhaság! - szólt Lin- csi apát , azután visszafeküdt az ágyába. Mielött elaludt, még töprengett, vajon mitol teremnek újabban a Buddhák ilyen szaporán. Akár a gombák!"

NAMO AMITABHA!
Músika

-------------------------------------------------------
Volt nekem még a '70-es években egy jó ismerosöm, a Peszmeg, akibol elhatároztam, hogy zen-mestert csinálok, ha törik, ha szakad - mármint a Peszmeg, mert ugye, az ember ne riadjon vissza az áldozatoktól.
A róla keringo történetek miatt helyeztem belé a bizalmamat. Az egyik történet szerint személyvonatra szóló jeggyel szállt fel a gyorsvonatra, és mikor a kalauz reklamálni kezdett, biztosította róla, hogy neki aztán igazán nem sürgos a dolga, menjenek lassabban, így behozhatják az árkülönbséget.
Máskor meg a büntetett eloéletét firtató bírónak magyarázta el, hogy az csak rágalom, hogy o be volt zárva, - az ajtó igen, de nem o.
No, elhatároztam, hogy fölkarolom én ezt a Peszmeget, ezért megkérdeztem tole:
-No, Peszmeg, akarsz-e zen-mester lenni?
-Milyen zene-mester?- kérdi a jámbor.
-Nem zene, hanem zen. A zen-mester az egy japán bölcs.
-Aztán mit kell neki csinálni?
-Ha éhes eszik, ha szomjas, iszik.
-Aztán még?
-Kakálni és pisálni.
-Aztán ettol lesz mester? Gügye népek lehetnek, hallod, ha már ettol mester lesz közüllük valaki.
-Ez nem minden. - hutöttem le Peszmeget. -Hanem, ha valaki kérdez akármit is, nehogy aztán értelmes választ merj adni !
-Miért, úgy ismersz ?
-Éppen hogy úgy. Szóval a kérdés meg a válasz között semmi összefüggés ne legyen. Szóval, ha megkérdezik toled, hogy hány óra van, akkor azt mondod hogy elhúztak a vadlibák, vagy valami hasonlót.  Ha ezt csinálod, te leszel az elso magyar zen-mester.
-Bajosan. - mondta Peszmeg.
Hát szóval errol is lecsúsztam. Pedig már láttam fantáziát benne. Mert az úgy van, hogy az elso magyar zen-mester Bodóné. Az beszélt mindig a cserebogarak halhatatlanságáról, mikor a bor árát kérték rajta.

Így történt aztán, hogy Peszmeg barátom lecsúszott a Pátriárkaságról, a tudatlanok pedig csak hadd vitatkozzanak rajta, hogy vajon Terebess, vagy Mokusó Zeisler-e az elso magyar zen-mester.

Anraku

-------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------